Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2022 г.

Проф. Димитър Иванов: Европа е изправена пред масивен финансов катаклизъм

Според него България не може да си позволи антикризисно бездействие или вакуум на ефективни мерки и решения 

 

"Светът става все по-малък, а проблемите все по-големи. 

Случилото се във Великобритания след оставката на Борис Джонсън показа, че демократичната системата, дори да е най-добрата в света, не винаги ражда добри решения. Ако е силна демократична система, може бързо да ги коригира. 44 дни бяха достатъчни, за да се види погрешният избор на Лиз Тръс за лидер на Великобритания в най-сложния в историята момент за Великобритания и за целия свят."

Това каза пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов.

И допълни, че евтините популистки пропагандни твърдения от страна на политици и на икономисти само засилват погрешната илюзия за икономическото бъдеще.

"Това се случи във Великобритания. Политическите игри отидоха твърде далеч и твърде бързо в противовес на икономическата логика. И икономиката реши да тегли черта, налагайки политически обратен завой. У нас политическата доминация над обективното ни икономическо развитие продължава 33 години. Редовното правителство извърши крупни икономически грешки, подценявайки инфлацията. Лоша прогноза, лош анализ, лоша комуникация, закъснели политически отговори."

По думите му политическата нестабилност е резултат на безмилостната математика на политическото и на икономическото разочарование.

"Тя е резултат на безмилостната математика на дефицита на сериозни и отговорни политици у нас. Всичко това води до ръст на разходите на домакинствата, до инфлация. От началото на служебното правителство на Стефан Янев от април 2021 до края на септември 2022 година индексът на потребителските цени у нас е 120-121%, тоест инфлацията е 21%. Тук не слагам скритата инфлация, намалените грамажи, всякаквите трикове. В еврозоната инфлацията е 17%, редици икономики влизат в рецесия. Европа е изправена пред масивен потенциален финансов катаклизъм, далеч по-голям и по-дълъг от този през 2008 година. Специално за България той е резултат и от продължаващата политическа криза, и от дефицит на национално отговорни политици", допълни макроикономистът.

Според него България не може да си позволи антикризисно бездействие или вакуум на ефективни мерки и решения.

Проф. Димитър Иванов смята, че няма драматизъм в това служебният кабинет да внесе проектозакон за удължаване на срока на досегашния бюджет и отговорността за евентуалното подобряване на редици бюджетни параметри да бъде поета от тематично мнозинство в парламента.

"Няма как служебното правителство да поеме такава политическа отговорност. Изправени сме пред огромни проблеми с този бюджет, който имаме. Бюджетът не трябва да се прави откъснат от монетарната политика." 



Няма коментари:

Публикуване на коментар