Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2022 г.

Любомир Кючуков: Членството на България в НАТО и ЕС е константна величина

"Друг е въпросът, че дилемата евро-атлантизъм срещу евразийство е изкуствена, дори измислена." 

 

"Българската външна политика в момента е инструмент за вътрешнополитическа употреба и външнополитическите позиции не са въпрос на държавна политика, а на партиен интерес."

Това заяви пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Според него външната политика на страната не е един от важните приоритети и това не е новост.

"Изключително важно е във външната политика на една държава да има константни величини. Членството на България в НАТО и ЕС са точно тези константни величини в момента. Друг е въпросът, че дилемата евро-атлантизъм срещу евразийство е изкуствена, дори измислена. Да, има различие в подхода спрямо войната в Украйна, но не и спрямо членството на България в ЕС и НАТО. От друга страна е добре, че има ясно оформена и представена в парламента евроскептична партия ("Възраждане" - б.р.). Тя отразява реално наличните настроения в обществото, но и нивото на тяхното разпространение - в България то е на доста ниско равнище, ако сравним с останалите страни от ЕС." 

Любомир Кючуков подчерта, че има неразбиране на мястото на външната политика в ЕС.

"Тя е обща, а не общностна, т.е. ЕС формулира общи позиции, със съгласието на всички държави, но не провежда собствена външна политика, тя е прерогатив на националните държави, които провеждат външната политика. Солидарността не предполага априорно съгласие, а изисква участие в изработването на тези позиции и едва след това, съобразяване с приетите общи позиции."

По думите на дипломата провежданата през последните 4 години външна политика на България по отношение на Северна Македония не е била в български интерес.

"Ние помогнахме в РСМ да победи македонизмът. Гражданите на РСМ вече вярват, че нямат нищо общо с България и не искат да имат общо с България. При подписването на двустранния договор между София и Скопие преди 5 години само 1,5% от гражданите на Република Македония определяха България като враг, към момента те наближават 50%, по последни изследвания." 


Няма коментари:

Публикуване на коментар