Зима

Зима
Пролет

13 октомври 2022 г.

ГЕРБ отваря вратите на НС с пиарски трик

Консенсусът по външнополитическите въпроси е важен, но още по-важно е как партиите, ще заработят за решаването на проблемите на онези, които са ги пратили там 

 

Коалиция ГЕРБ-СДС почна да преиграва в желанието си да се представи като най-страстния поддръжник на Украйна. 

Още не седнали зад депутатските банки в 48-то Народно събрание, по-първите им лидери предложиха президентът на Украйна Володимир Зеленски да отправи видео обръщение към народните представители - на живо и по време на "откриващото" заседание на парламента.

За целта ГЕРБ-СДС са решили да внесат в деловодството на Народното събрание писмо до главния секретар Габриела Килфанова, с което да настояват за свикване на работна среща между всички парламентарни групи. Предлага се срещата да бъде на 14 октомври 2022 г., за да има време с обсъждането на всички варианти за постигане на консенсус по темата, както и за уточняване на всички техническите подробности около "операцията".

Щеше да бъде добре, ако лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също присъства в залата. За да погледне в очите Зеленски и да му каже, че винаги е подкрепял каузата на украинците.
В тази хипотетична ситуация актьорът в украинския президент със сигурност ще надделее над политика и той да приеме с усмивка "генералските" уверения. В противен случай Борисов, депутатите му и коалиционните им съдружници от СДС и "Гергьовден" щяха да изпаднат в изумително неловка ситуация. 

Причината е простичка и се нарича "Балкански поток" - българо-сръбското продължение на "Турски поток", подменило печално известния руски "Южен поток" - изграден за отрицателно време през третия премиерски мандат на Борисов.

Неудобството би произтекло заради общоизвестния факт, че "Балкански поток" ни струваше близо 3 млрд.лева, които бяха платени на уж саудитската компания "Аркад", която нае за подизпълнители все руски и белоруски фирми, преразпределяйки по този начин 3-те милиарда в правилните руски джобове.

На мястото на Зеленски всеки би попитал в това ли се изразява българската подкрепа на украинската кауза?

Гъвкав политик като Борисов веднага би отговорил, че по времето, когато се строеше газопровода, ситуацията е била друга. Е, вярно е, че не беше война, но помним кога започна газовата агресия на Москва - преди 12 г. с елиминирането на Украйна като посредник при европейските доставки. Справка - първата копка на първия "Северен поток"...

Очевидно зад жеста на ГЕРБ се крие чиста проба ПР и желание да се докара пред САЩ, който е и основният донор на Зеленски.

Твърде е възможно Байдън да е забравил как Борисов въртеше крана на "Турски поток", рамо до рамо с Путин. Така че номерът на ГЕРБ-СДС с поканата към Зеленски може и да мине.

Но какво ще обяснят на онези 78% от българите, които очакват не украинския президент да открие темата на деня за новия български парламент? Зеленски ли ще се погрижи да потуши страховете на българите как ще се справят във финансово отношение през следващата година?

Консенсусът по външнополитическите въпроси е важен, но още по-важно е как партиите, избрани в новия парламент, ще заработят за решаването на проблемите на онези, които са ги пратили там.


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар