Зима

Зима
Пролет

31 октомври 2022 г.

Проф. Ивайло Знеполски: Партиите не трябва да обслужват лидера, а интересите на обществото

"Ако се направи коалиция от партии, няма да има стабилност. Продължаване на работата на служебното правителство изглежда по-разумно." 

 

Президентът Румен Радев прие за консултации „Продължаваме промяната“ - втората по големина парламентарна група в 48-то НС. 

Лидерите Асен Василев и Кирил Петков потвърдиха, че няма да подкрепят първия мандат, който ще получи ГЕРБ. Ако се стигне до втори, партията отново ще води публични разговори, но не уточни дали ще има политически субекти, с които няма да се водят такива.

"Консултациите при президента изясняват полетата на желани компромиси", обясни пред БНР проф. Ивайло Знеполски, който е философ, културолог, изкуствовед, университетски преподавател, политик и бивш министър на културата.

„Съмнявам се, че те ще бъдат постигнати. ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ биха могли да си сътрудничат само в много тревожна ситуация.“

"Ако разчитаме на математика и постигане на споразумение за съставяне на правителство, трябва да знаем, че то няма да е кохерентно и стабилно, нито могат да се очакват смели действия от него", заяви проф. Знеполски.

„Причината да стигнем до тук е и в политическата система, не само в конституцията или отношенията между партиите, а в тяхната същност. Има нещо изродено в българската политическа система - появата на десетки лидерски партии и раздробяването на политическото пространство в познати координати. Когато българският политик е извън властта се чувства безполезен и ощетен. Смята, че е призван с всички възможности да вземе реванш, забравяйки правилата на играта. Трябва да вървим към окрупняване на партиите и към модел, при който те не са лидерски. Великобритания ни дава пример за това. В тях може да има отделни крила, които да спорят. Тиранията на лидера в българските партии е чудовище. То е много по-голямо от тиранията на главния прокурор върху останалите прокурори.

Трябва да се вдигне изборната бариера, за да се предотврати роенето на малки партии
, смята проф. Знеполски.

"Партиите не трябва да обслужват лидера, а интересите на обществото. Тенденцията за еднолично управление на партията, преминаващо към стремеж за еднолично управление на държавата, е опасна", предупреди професорът.

"Ако се направи коалиция от партии, няма да има стабилност. Продължаване на работата на служебното правителство изглежда по-разумно. То е кохерентно и върви в една посока", смята проф. Знеполски.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар