Зима

Зима
Пролет

15 октомври 2022 г.

Истински воин ще командва силите и в прокси войната

Обективна реалност  принуждава Русия кардинално да смени досега приетата от нея стратегия на действия

 

 

Нова порция „пушечно месо“ влиза в опосредствената (прокси) война на Запада срещу Русия на украинска територия. 

Над 10 000 украински войници и офицери, които са завършили обучението си във Великобритания, се завръщат в родината си. В продължение на няколко седмици  те са тренирани, екипирани и мотивирани по натовски стандарти от британски инструктори.

През юни т.г. тогавашният премиер на Великобритания Борис Джонсън по време на посещението си в Киев, предложи украински военни да бъдат обучавани извън страната им. Идеята бе на всеки четири месеца група от около 10 000 украинци да преминават през три седмичен учебен курс. Те ще са подготвяни от британски военни на опита на британската армия и ще се научат да боравят с военна техника и въоръжения, произведени на Запад.

Първата група от 10 000 украинци пристигна във Великобритания през юли и бе тренирана във военната база в Манчестър от британски офицери. По-късно  в тайните на бойното изкуство започнаха да ги въвеждат и инструктори от други натовски държави. Нидерландия например,  изпрати за тази цел във Великобритания около 90 свои офицери.

Първите десет хиляди украинци, подготвяни на Запад, участваха активно в украинското настъпление, започнало в началото на септември. Много от „обучените“ от британците украинци загинаха или бяха ранени в тази авантюра. Сега и новата група от 10 000 украински военнослужещи, завърнала се от Великобритания, ще бъде изпратена в зоната на бойните действия. Вероятно на тях украинския режим ще разчита да превземат и  Запорожската атомна централа.

Великобритания далеч не е единствената натовска държава, в която се обучават хиляди украинци, за да бъдат използвани като „пушечно месо“ в прокси войната на Запада срещу Русия. Тях  ги готвят по натовски стандарти  и в Полша например. Освен полски инструктори за тяхното обучение се грижат и военни от други държави-членки на НАТО. Канада ще командирова в Полша за това над 40 свои военни експерти. Канадският министър на отбраната Анита Ананд заяви, че така украинците ще могат да усилят своя потенциал за да воюват с Русия.

Твърде много са доказателствата, че Запада, ръководен от англосаксите, прави всичко възможно конфликта между Русия и Украйна да не приключи бързо и с подписване на мирни споразумения. Натовската стратегия е да се води прокси война до последния украинец,  в резултат на която Русия да бъде тотално разгромена. И нейните невероятни природни богатства да се окажат собственост на англосаксите.

Затова не спират доставките на най-съвременни оръжия от Запада за украинските въоръжени сили.  Общият обем на военната помощ, оказана само от САЩ на Украйна от началото на започване на руската операция, вече е около 17 милиарда долара! Сега САЩ се готвят да изпратят шест ракетни системи NASAMS, чиято стойност е около 3 милиарда долара. В Украйна е вече и немската свръхмодерна оръжейна система  Iris-T S, която не притежава дори немската армия.

На проведената среща на 12 октомври в Брюксел на военните министри на около 50-те държави, подкрепящи Украйна (Рамщайн-6), бе приета нова програма за въоръжаването й. Тя ще получи още ракетни системи за залпов огън, оръдия, танкове, хиляди тонове боеприпаси и др.

Признание за това, че САЩ и НАТО водят прокси война срещу Русия на украинска територия, е и казаното на 11 октомври от шефа на алианса Йенс Столтенберг: „Ако Путин победи, то това ще стане не само голямо поражение за украинците, но и поражение и заплаха за всички нас“. Той добави още, че точно подкрепата на НАТО има ключова роля за Украйна.

Това е истината, която западната пропаганда всячески се стреми да скрие – срещу Русия в Украйна воюва колективният Запад начело със САЩ и Великобритания. Точно той доставя на украинският режим най-модерни въоръжения, снаряди, ракети, гранати, патрони… Западът му предоставя в реално време разузнавателна информация, планира в детайли действията на неговите военни. Западни инструктори подготвят  и екипират напълно десетки хиляди украински войници и офицери.

Тази обективна реалност  принуждава Русия кардинално да смени досега приетата от нея стратегия на действия. За това говори и фактът, че на 8 октомври на длъжността командващ обединената групировка руски войски в Украйна, бе назначен армейски генерал Сергей Суровикин. А на 10 и 11 октомври над сто руски високоточни ракети удариха по територията на Украйна. Поразени бяха ключови обекти на енергетиката, военното командване, комуникациите на страната. Андрей Юсов – представител на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на военното министерство на Украйна, определи масовият ракетен удар като  „фирмен стил“ на работа на генерал Суровикин. По всичко личи, че Русия сменя формата на „играта“ и започва да реагира адекватно на действията на Запада.

Генерал Суровикин няма нищо общо с поизмислените генерали, търкащи столове в луксозни кабинети – той е истински воин. На 55 години е. Роден е в град Новосибирск. Завършил е Омското висше общовойсково командно училище на името на М.Фрунзе. В кариерата си е минал през всички постове, започвайки от командир на взвод. От месец март до декември 2017 г. командва руските сили в Сирия. Главнокомандващ е на руските военно-космически сили от 31.10.2017 г. Същата година е награден с най-високото звание – „Герой на Русия“. През 2021 г. става армейски генерал.

Високо ценен е от обикновените бойци. През 1989 г. едва не загива на учения, за да спаси подчинените си. Той сам влиза в внезапно запалила се бойна машина заредена с боеприпаси. А после я отвежда на безопасно разстояние от изплашените войници.

По време на „цветната революция“ в Москва, организирана от САЩ, Суровикин командва батальон във втора гвардейска Таманска дивизия, разположена край руската столица. По заповед на тогавашният министър на отбраната маршал Дмитрий Язов, в нощта на 20 срещу 21 август 1991 г., неговият батальон е изпратен срещу тълпата руски „демократи“, готвещи се да довършат Съветския съюз. Суровикин, изправен на бронетранспортьора иска от събралите се да се разпръснат. При опита им да спрат неговите машини загиват трима души от тълпата. Дошлите на власт с американска подкрепа „демократи“ вкарват Суровикин в затвора, където престоява седем месеца, докато трае разследването на случая. След като се доказва, че той изпълнява заповед на командването, обвинението в държавна измяна е свалено от него и той продължава службата си.

Генералът е добре запознат със ситуацията на бойното поле. През юни 2022 г. той пое командването на Южната групировка на руските войски в операцията им в Украйна. Под негово ръководство бе превзет град Северодонецк. Той реализира обкръжението и унищожаването на украинските войски в района на населените пунктове Горское и Золотое в ЛНР.

Сега генерал Суровикин е получил изключителни правомощия за командване на войските и правото сам да приема необходимите решения. Ще припомня, че на територията на Украйна са представени различни силови министерства на Русия – от военното до „Росгвардия“ (вътрешните войски), както и корпусите на ДНР и ЛНР. С идването на новия командващ веднага се смени и стила на операцията – руските сили се активизираха навсякъде.

Любопитно е и още нещо. След поемането на командването от Суровикин руските сили започнаха незабавно да получават и то в достатъчни количества модерни и ефективни в битката им с противника средства. Сред тях например, са мобилните станции „Соболятник“ и „Аистенок“. Благодарение на тях противника става „видим“ по всяко време на денонощието. Те определят прецизно местоположението на гаубици, самоходни оръдия, танкове, бронетранспортьори и друга техника на противника. Координатите им незабавно получават руските артилеристи и вражеските оръжия биват унищожавани.

Генерал Суровикин е много близък и има пълното доверие на руския президент. Дори на своя рожден ден – 7 октомври, Владимир Путин намери време и лично позвъни на генерала, за да му съобщи за новото му назначение. А на 11 октомври той отново  му позвъни и го поздрави за рожденият му ден.

Генерал Суровикин го наричат „генерал Армагедон“ – той винаги постига целите си. Действа безпощадно, сурово спрямо  противника и щади бойците си. А след като постигне победата в прокси войната срещу Запада,  него го чака нова блестяща кариера. Много е вероятно точно той да е бъдещият министър на отбраната на Русия. 

Ген. Сергей Суровикин
 

 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар