Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2022 г.

Според евроатлантиците българският народ не може и не трябва да мисли и да има собствена идентичност

Същото това тяло се счита за мислеща интелигенция, елитна общност, а останалите сме сляпа, луда, глупава, безотговорна маса 

 

Прочетох в интернет, че Левон Хампарцумян казал следното по повод дебатите за еврото: 

„Не е работа на полуграмотното простолюдие да решава за еврото... В държавата милион и половина са функционално неграмотни, което означава, че не могат да осмислят прочетеното. Такива хора не може да решават дали да сме в Еврозоната или не… Искаме да принадлежим към европейската цивилизация, а не към някакви азиатски военнолюбиви орди“.

Как българският лев ни прави „принадлежащи“ към азиатски орди, които и да са те, не става ясно, както и какви точно са икономическите ползи, за „простолюдието“ от приемането на еврото, но това е друг въпрос.

Това обаче е поредното доказателство, че според евроатлантиците българският народ не може и не трябва да мисли, да има собствена идентичност, и че не му е позволено даже и за миг да се отдалечи от „единствения и правилен път“. Според тях България не може да създаде нищо фундаментално и ценно, а всичко значимо и достойно за уважение трябва да се търси в света, който те наричат „цивилизован“. За тях съществуват само два варианта: България да се движи по релсите на „просветения и цивилизован свят“, без дори да си помисля, че може би и той не е идеален, или да попадне в ръцете на имагинерен евразийски свят, в който никой не ни е канил.

Такава когнитивна простота е най-обикновен примитивизъм. Алтернативи винаги има (много държави-членки на ЕС изобщо не обсъждат приемане на еврото) и ако атлантическото говорещо тяло не ги вижда проблемът е в тяхната експертност и далновидност. По-важното обаче е, че изграждането на такава безалтернативност, сама по себе си, противоречи на принципите на демокрацията и „цивилизационния избор“.

Излиза, че същото това тяло се счита за западноцентрична, мислеща интелигенция, елитна общност от достойни и образовани, а останалите сме сляпа, луда, глупава, безотговорна и сервилна маса, агресивна към „свободата и висшите ценности“, която трябва да бъде набутана на дъното.

Един от 1 500 000!


Владислав Наков, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар