Зима

Зима
Пролет

10 октомври 2022 г.

Как Русия ще отговори на взрива на Кримският мост?

Взривяването на Кримския мост „развързва“ ръцете на руските военни да започнат да използват и още по-мощни оръжия срещу противника си 

 

На 8 октомври рано сутринта (6:07 часа московско време) на автомобилната част на Кримския мост се взриви товарен камион. 

Появи се информация, че той е бил шофиран от 52-годишният Махир Юсубов от Краснодарска област на Русия, собственик на камиона. По документи той е превозвал резервни части. Вече е установен маршрута му – България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодар… Много е вероятно Махир  изобщо да не е знаел, с какво неговият клиент, наел камиона му, го е напълнил. А той определено е бил зареден с огромно количество динамит.

На въпроса защо автомобилът не е прегледан на рентген преди да се качи на моста, което е рутинна практика, отговор сега търсят руски следователи. Но вече е ясно, че по неговата охрана са допуснати сериозни пропуски от руска страна. Несъмнено взривът е голям удар и по репутацията на руските секретни служби.

В резултат от взривяването на камиона се запалиха седем цистерни с гориво, пътуващи с товарен влак за Кримския полуостров. Частично бяха разрушени два участъка на моста.

Медиите на Запад и у нас побързаха да съобщят, че с този акт украинците са закрили единствения път за снабдяване на руската армия. И оттук нататък войната ще бъде съвсем друга.

Излъгаха, както винаги. Възникналият пожар на железопътния участък бързо бе потушен с вертолети на руската гражданска защита (МЧС). А проведените изследвания показаха, че повредите не са фатални. Автомобилното и железопътно  движение на Кримския мост вече е възстановено. Товарни превози засега се осъществяват с фериботи. Руските военни подразделения в Украйна получават всичко, което им е необходимо.

Терористичният акт, извършен по един от символите на днешна Русия – Кримския мост, предизвика истинска еуфория сред русофобите не само в Украйна, но и на Запад, и у нас. Съветникът на украинският президент Михаил Подоляк заяви, че този взрив е само началото на това, което предстои за Русия. А секретарят на украинският съвет за национална сигурност Алексей Данилов обедини кадри от пожара на Кримския мост с песента на Мерилин Монро „Честит рожден ден, мистер президент!“ Предишният ден руският президент Владимир Путин навърши 70 години. След като службата за безопасност на Украйна (СБУ) пое отговорността за атентата, тя веднага бе поздравена за това от външния министър на Естония Урмас Рейнсалу.

Украйна определено е заинтересована да бъде ударен Кримския мост дори само и заради пропагандния ефект от това. Но тя едва ли сама е в състояние да осъществи подобна диверсия.  Следственият комитет на Русия съобщи, че в него са участвали и граждани на други държави. И това не е изненадващо – за да се организира подобна диверсия е необходим висок професионализъм, много точни изчисления. Така например, движението на камиона е било синхронизирано с товарния влак, превозващ цистерните с гориво. Това означава, че на него е било монтирано  оборудване, което до този момент не е било използвано в конфликта. Логично е, че ако то е било на разположение на СБУ, то украинците още в началото на руската операция щяха да атакуват Кримския мост.

Подробности за  този атентат може би ще узнаем по-късно, след прецизно разследване на съответните руски служби. Но вече има основателни подозрения, че зад него стои и Великобритания. Британски експерти в диверсионната дейност отдавна са в Украйна, като особено активни те станаха след преврата в Киев, организиран от САЩ през 2014 г. През април т.г. стана известно, че в Украйна са пристигнали две групи от британските  сили за специални операции (Special Air Service –  SAS). Те се смятат за едни от най-подготвените за реализация на всевъзможни диверсии. А на 17 август украинският политик и депутат от Върховната Рада Алексей Гончаренко съобщи, че в Киев са водени разговори с британския министър на отбраната Бен Уолъс и тогавашния премиер Борис Джонсън за възможностите да бъде унищожен Кримския мост.

Сега различни анализатори се опитват да познаят, как ще отговори Москва на атентата за да накаже и откаже украинския режим от подобни актове в бъдеще. Нейната реакция не закъсня. На 10 октомври руските военни нанесоха масирани ракетни удари по ключови  украински обекти. Районът на Киев, включително неговият център с правителствени сгради, бе  атакуван с 60 ракети. В района на град Николаев са „прилетели“ 47 ракети, в Харков и областта – 27, в Лвов – 15, в Одеса – също 15. Големи части на Украйна са без електричество, вода, интернет, без работещи смартфони. Това вероятно е неприятен шок за украинците, много от които предишния ден се редяха на опашка, за да се снимат с щастлива усмивка пред огромен плакат с горящия Кримски мост в центъра на Киев.

Но с това едва ли ще приключат действията на руснаците. Много е възможно да последват мощни удари по транспортната инфраструктура на Украйна, за да се парализира напълно снабдяването на украинските въоръжени сили (УВС) в източната част на страната. Могат да бъдат поразени например, мостовете над река Днепър – четвъртата по дължина река в Европа след Волга, Дунав и Урал. Те са 25 на брой, по-голямата част от които съвместяват автомобилно и железопътно движение. Ако те бъдат разрушени това ще блокира доставката от Запад на тежка техника, боеприпаси, гориво и жива сила за УВС.

Взривяването на Кримския мост „развързва“ ръцете на руските военни да започнат да използват и още по-мощни оръжия срещу противника си. Сега вече нищо не им пречи да бомбардират позиции на украинците и с  обемно-детониращи авиационни бомби ОДАБ-500 (термобарични). Те не са ядрено оръжие, но по своята ужасяваща мощ и поражения се равни на него. Това пролича в Сирия, където руските военни активно ги използваха. Зоната на поражение само на една бомба е един километър в диаметър! Всички, които се окажат там ще са буквално натрошени, с извадени очи и разкъсани вътрешни органи, повечето ще умрат от задушаване – взривът на бомбата изсмуква въздуха от белите дробове на жертвите. Така американската медия  National Interest обяснява поразяващия ефект от взрива на ОДАБ-500. Възможно е руските военни да атакуват с тези бомби командни пунктове на украинците, техни плацдарми на десния бряг на Днепър и др.

Русия може да нанесе удар и по информационните системи, благодарение на които работи транспорта на Украйна, както и нейните енергийни центрове. Руските хакери и досега неведнъж са атакували Украйна – от началото на операцията те са осъществили над 200 кибератаки. Те най-активно използват вредоносни програми като BlackEnergy, Industroyer, KillDisk… Така броени часове преди започване на руската операция хакери парализираха спътниковите комуникации на УВС.

Любопитното е, че към кибератаките срещу цялата украинска система се присъединяват сега и хакери от други държави. Така лвовския участък на украинските железници бе блокиран от атака на иракски хакери от групата ALtahrea. Те нападнаха и офисите на украинските транспортни компании, с което създадоха сериозни затруднения в работата на железниците. Иракчаните съобщиха за акцията си със следните редове: „Слава на майка Русия! Ние сме от Ирак.“

А за това, че Русия сменя досега водените си относително „меки“ и бавни  военни действия, за да „щади“  украинците  с далеч по-сурови говори и следния факт. За първи път всички  участващи в операцията руски сили от различни ведомства, имат  нов общ командващ. Армейският генерал Сергей Суровикин (на 55 г.) е доказал се професионалист с огромен боен опит. Награден е със званието „Герой  на Русия“. Той е воювал  в Чечня, в Сирия. През юни т.г. бе назначен за командващ руската групировка „Юг“ в Украйна. Наблюдатели твърдят, че подразделенията, които той ръководи, печелят победи и винаги имат най-малко загуби на бойното поле.

Вестта за терористичният акт срещу Кримския мост определено зарадва и родната тълпа от евроатлантици, либерали, глобалисти, хомосексуалисти и подобни „елити“. За съжаление, много е вероятно точно техни представители да се настанят след поредните избори в коридорите на властта у нас. Това ще означава, че те ще правят всичко възможно за да изпълнят волята на западните си господари – да ни конфронтират на всяка цена с Русия. Независимо, че подобна политика със сигурност ще ни върне в Средновековието. Доказателство за това е случващото се в най-русофобската държава в Европа – Великобритания.

Всяко зло за добро. И на овластените нашенски русофоби няма да им е лесно. Не всички в прекрасната ни Татковина са влюбени в „свободния свят“ и неговият лидер Америка. А още по-страшното за западните марионетки на власт у нас е, че дори и на Запад, на чиято хранилка те комфортно са се настанили, вече милиони хора се пробуждат от опиянението, в което ги доведе чудовищна манипулация. Доказват го нестихващите протести във Великобритания, Австрия, Германия…

И това е само началото – истинският социален взрив предстои да се случи, когато дойдат студовете.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар