Зима

Зима
Пролет

18 октомври 2022 г.

Опашки от танкери с LNG край европейските брегове: няма места за разтоварване

Ако изоставането не бъде наваксано скоро, тези кораби може да започнат да търсят алтернативни пристанища извън Европа 

 

Десетки кораби, превозващи втечнен природен газ (LNG), обикалят край бреговете на Испания в търсене на слотове за разтоварване. 

Това предизвика мрежовите оператори да предупредят, че може да се наложи да спрат товаренето, за да се справят с тази изключителна ситуация.

Кораби за втечнен природен газ на котва има и близо до други европейски страни, което може да означава, че десетки други чакат, каза пред Ройтерс източник, запознат със ситуацията.

Европа трябваше да си осигури алтернативни доставки, включително на втечнен природен газ, но пристигането на множество товари от LNG разкри липсата на капацитет за регазификация.

Ако изоставането не бъде наваксано скоро, тези кораби може да започнат да търсят алтернативни пристанища извън Европа, за да разтоварят товара си.

Има повече от 35 кораба, натоварени с LNG, плаващи край Испания и около Средиземно море, като най-малко осем са закотвени край залива на Кадис, предупредиха в понеделник търговци, анализатори и източници от терминалите за втечнен природен газ.

Недостигът на инсталации за регазификация и (или) тръбопроводи, свързващи държави, които разполагат с такива съоръжения, с други европейски пазари, означава, че плаващият в морето LNG не може да се използва. "Видяхме голям брой товари, чакащи в морето в Южна Испания или обикалящи в Средиземноморието, както и такива, чакащи извън Обединеното кралство", каза Алекс Фроли, експерт във фирмата за анализи Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

По-ниското промишлено търсене от забавящата се икономика на Европа допълнително усложнява ситуацията; конкретно за Испания се очаква по-ниско вътрешно потребление на енергия поради необичайно топлото за сезона време, пише Dir.bg.

Фроли от ICIS посочи и друга причина за задръстванията: очаква се цените на природния газ да се покачат с наближаването на зимата, така че някои кораби изчакват по-добри условия, които да компенсират допълнителните транспортни разходи, направени от престоя в морето.

Цената на LNG товар, доставен в края на ноември или началото на декември, е с около $2/mmBtu по-висока от текущите цени.


Няма коментари:

Публикуване на коментар