Зима

Зима
Пролет

6 ноември 2022 г.

Сергей Наришкин: Има основания да се смята, че СМС-а на Лиз Тръс до Блинкен "свършено е" се отнася за атаката срещу "Северен поток"

"Трябва да бъдем бдителни, а спецслужбите трябва да продължат да идентифицират и предотвратяват всякакви заплахи за нашата държава и нашите граждани." 

 

"Русия има косвени основания да смята, че текстовото съобщение "свършено е" ("it’s done"), изпратено от тогавашния британски министър-председател Лиз Тръс до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, се отнася до взривяването на "Северен поток"."

Това заяви Сергей Наришкин, директор на руската Служба за външно разузнаване, в ефира на телевизионния канал "Россия-1" в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", отговаряйки на въпроси на журналиста Павел Зарубин.

В същото време Наришкин заяви, че руските граждани трябва да бъдат бдителни, а СВР трябва да продължи да предупреждава за външни заплахи. 

"Трябва да бъдем бдителни, а специалните служби, включително Службата за външно разузнаване, трябва да продължат да идентифицират и предотвратяват всякакви заплахи за нашата държава и нашите граждани", каза ръководителят на СВР в отговор на въпрос какво може да очаква Русия от западните партньори.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че очаква отговора на Лондон на хипотезите в медиите, че Тръс е изпратила съобщение "свършено е" ("it’s done") на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен след саботажа на "Северен поток". Дипломатът подчерта, че милиони хора по света очакват официален отговор на този въпрос и имат право да знаят какво се е случило с глобалната енергийна сигурност и каква е ролята на англосаксонците в атаката.

На 27 септември Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентна повреда" на три нишки от морските тръбопроводи "Северн поток" 1 и "Северн поток" 2 ден по-рано. На 26 септември шведски сеизмолози регистрират две експлозии по трасетата на тръбопроводите. След повреждането на тръбопроводите руската Главна прокуратура образува дело за международен тероризъм.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар