Зима

Зима
Пролет

30 ноември 2022 г.

Какво ни дели от последната война?

Ние - независимо кой ще победи, ще сме сред губещите. Жадуващи да се харесат на Запада, нашите прислужници безсмислено и безумно отровиха отношенията с Русия...

 

 

Кошмарът на човечеството днес се нарича Трета световна война. 

Всичко останало от страховете ни - климатична катастрофа, пандемия, глад - остават на заден план. Ще избухне ли войната и колко време след изстрела на първата ядрена ракета човечеството ще престане да съществува? 

Ако търсим последователно отговора, трябва първо да си дадем сметка, че Третата световна война вече се води. Все още не е ядрена и военните действия са само в Украйна. Но ако погледнем от по-широк ъгъл, противопоставянето между Русия и западните страни е като при война. То е на всички възможни фронтове и в световен план. Икономическа, пропагандна, културна, продоволствена, война на ценностите... 

Санкциите, саботажите, конфискациите на имущества и богатства, опитите за изолиране на долара, манипулирането на цените, особено на енергоресурсите, нарушаването на търговските договори и ред други действия са чиста проба икономическа война. Пропагандната война фабрикува безобразни лъжи, облъчва милиарди хора и те, обезумели, вече вярват, че черното е станало бяло. Лъжата става истина. Злото става добро. Изчезват ценности, погребват се морални норми. 

На Запад ръкопляскат на хомосексуализма и джендърщината и дори намигат на педофилията, а в Русия преследват с жестоки наказания рекламирането им. Едните крещят, че “ Борис Годунов “ било долна руска пропаганда и искат операта да падне от репертоара на Скалата, другите се подиграват на простотията им. Едните имат предимство при ядрените оръжия, по-точно в средствата за нанасяне, другите развиват биологични оръжия и свръх смъртоносни варианти на Ковид. 

Където пипнеш - кипи. В ООН, в международни организации и форуми - всичко е насочено към конфронтация и смазване на противника. Най-тежко засегната е най-войнствената. Това е Европа. Русия като че ли повече губи, отколкото печели, а САЩ и Китай събират дивиденти. Засега.

Ние - независимо кой ще победи, ще сме сред губещите. Жадуващи да се харесат на Запада, нашите прислужници безсмислено и безумно отровиха отношенията с Русия. Изиграха го по възможно най-глупавия начин - ритнахме всичко, на което можехме да се опрем, без да получим друга опора. Няма по-лоша позиция от това да си замесен в конфликт, в който нямаш доверието на нито една от двете враждуващи страни, както няма по-добра позиция от това да имаш доверието и на двете. 

А можехме да подходим по примера на Турция, която без да се отказва от ангажиментите си в НАТО, поддържа най-доверителни отношения както с Москва, така и с Киев и печели от това колосални дивиденти - икономически, стратегически, политически и, разбира се, военни. Но стратегическата мисъл на нашите управници е на нивото на влаков кондуктор, който пресмята само парите на колко гратисчии може да прибере за себе си.

Ако водените сега паралелни войни - икономическа, пропагандна, суровинна и т.н. не излъчат победител, Втората студена война може да стане Гореща.  Ще бъде ли премината границата и няма ли в един момент да загърмят и тежките ракети - хипотезата, доскоро немислима, не изглежда вече невъзможна. Милитаризацията се ускорява. САЩ доставят нови атомни бомби в Европа и разполагат големи войскови съединения в близост до Украйна. Русия изпита успешно най-новата си ракета Сармат, само две от които, според запознати, могат да изравнят със земята Великобритания. 

Поразяващата способност на арсеналите е такава, че войната може и да не бъде наричана Третата световна. Можем спокойно да я определим като Последната. В нея на такива като нас, поради глупостта ни, се пада да бъдем сред първите. Жертви, имам предвид.


(Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 28 ноември 2022 г. по Евроком)

Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар