Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2022 г.

Димитър Стоянов: Предложението ни за военна помощ за Украйна ще е крайно консервативно

"Тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент." 

 

"Министерството на отбраната в съответствие на решението на парламента ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно."

Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод приетото от парламента решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

"Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал", обясни Стоянов.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна министърът каза, че в конкретика може да се влезе, след като бъде направен съответният анализ.

На уточняващо питане за даване на системи за противовъздушна охрана министърът отговори следното: "Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент".

"За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи", подчерта Стоянов.

"Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО", коментира също военният министър.

"Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан", каза Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна.

"Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична – освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове", поясни също Стоянов, цитиран от БТА.


Няма коментари:

Публикуване на коментар