Зима

Зима
Пролет

8 декември 2022 г.

Тя няма да спре – печалбите от нея са фантастични!

Прекрасната ни Татковина вече е сред най-активните участници в  прокси войната, водена от англосаксите и съюзниците им срещу славянска Русия 

 

Влиятелната американска медия Politico определи случващото се сега в Украйна като опосредствена (прокси) война на САЩ и съюзниците му срещу Русия.   

В нея се появи интересен коментар на Брайън Бендър и Лара Селигман. Той е по повод на годишния Форум на националната отбрана на името на бившия президент Роналд Рейгън, проведен в Сими Вали. Градът е разположен в окръг Вентура, щата Калифорния. В него участват тези, които управляват военната мощ на Америка – членове на Конгреса, лидери от Пентагона и изпълнителни директори на военни корпорации. А централно място в дискусиите заема Русия.

Според Politico най-голямото предизвикателство днес е „горещата прокси война с Русия в Украйна“. Медията цитира висшият служител на министерството на отбраната (Пентагона) на САЩ Майк МакКорд. Той заявява: прокси войната от висок клас „отнема твърде много муниции и оръжия“! А Кристин Уормът  (първата жена министър на сухопътните сили на САЩ), споделя пред журналисти: получените от Конгреса милиарди долари незабавно заминават към производителите на оръжия. Сега това става два пъти по-бързо, отколкото е обикновената практика. Уормът посочва скорошни осъществени сделки за десетки хиляди 155-милиметрови артилерийски снаряди. Тях украинците изразходват почти веднага, след като ги получат. САЩ се готвят да увеличат бройката на произвежданите снаряди до 40 000 на месец до пролетта на 2025 г.

Грегъри Хейс, изпълнителен директор на една от най-големите военни корпорации в света – Raytheon Technologies,  подчертава, че сега усилията им са насочени към производството най-вече на боеприпаси, както и за попълване на резерви за водене на дългосрочна битка.

Присъстващите на този форум са съгласни, че за да се ускори появата на нови оръжия и боеприпаси вероятно ще се наложи да се въведе и военновременен режим в тяхното производство. За първи път се подготвят и покупки на боеприпаси от военните корпорации с многогодишни договори.  Това ще им позволи  да направят инвестиции, които са необходими за увеличаване на тяхното производство.

Предстои да бъде създаден и  специален фонд за Пентагона за закупуване на оръжия. Всяка нова сума пари, предназначена за производство на боеприпаси, трябва да бъде поне 100 милиона долара, за да бъде ефективна. МакКорд напомня и за искането на администрацията на Байдън за нови 38 милиарда долара спешно финансиране за Украйна. Милиони долари ще бъдат отделени и за разширяване на капацитета на военната индустрия на САЩ.

От публикацията в Politico става ясно, че САЩ, които подпалиха прокси-войната с Русия, не желаят тя да спира. Напротив, цялата им политика е ориентирана към нейната ескалация. През октомври американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ и НАТО са решени да укрепят отбранителните възможности на Украйна в дългосрочна перспектива. Мненията изразени на форумът, за който разказва Politico, потвърждават, че точно това ще се случва в бъдеще – парите за производители на оръжия само ще нарастват.

И причината за това е пределно ясна – печалбите за военно-промишления комплекс, който на практика определя и политиката на държавата, са наистина фантастични! Корпоративни гиганти като Lockheed Martin и Raytheon спечелиха милиарди долари още в началото на прокси войната.

Истината е, че се облагодетелстват  не само военните производители и търговци в САЩ, но и тези от държавите – техни съюзници. В края на ноември по време на срещата на външните министри от страните-членки на НАТО в Букурещ, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че съюзниците и партньорите на алианса са дали досега на Украйна военна помощ от над 40 милиарда долара! От тях близо половината са дошли от САЩ, останалите от неговите съюзници. Става дума за доставени на украинска територия на оръжия, боеприпаси, военно оборудване и пр., благодарение на които се разгоря и прокси войната на Запада срещу славянска Русия.

В своя публикация и информационната агенция Ройтерс пише, че оръжейната индустрия в бившите социалистически държави сега произвежда оръжия, артилерийски снаряди и други боеприпаси с темпове, които са невиждани от времето на Студената война. Висши бюрократи от тези страни споделят с Ройтерс, че прокси войната предоставя чудесни възможности за тяхната оръжейна индустрия. Тя им позволява да излязат на нови пазари и да увеличат рязко приходите си от износ в следващите години. Така държавната организация PGZ, която контролира в Полша повече от 50 компании, производители на оръжия и боеприпаси, планира да инвестира над 1.8 милиарда долара. Ако през тази година PGZ  е произвела 600 преносими системи за противовъздушна отбрана Piorun manpad  (в предишни години от нейните конвейри са слизали по 300 комплекса), то през 2023 г. тя ще ги увеличи на над 1000. Компанията ще спечели само през тази година от военния си бизнес  около 1.5 милиарда долара.

И чешкият износ на оръжия и боеприпаси за тази година ще е най-високият за последните 30 години. От чешки компании Украйна е получила оръжия, боеприпаси и оборудване за над 2.1 милиарда долара. Военните предприятия на Чехия разкриват нови производствени линии, разширяват капацитета си за различни боеприпаси. Сега те активно действат за привличане в своите компании на работници от автомобилната индустрия на Чехия, която среща затруднения. Продажбите на оръжия и боеприпаси допринесоха чешки компании (като Excalibur Army, Tatra Trucks, Tatra Defence и др.) да удвоят печалбите си за първото шестмесечие на тази година.

Естествено, родните производители на смъртоносни продукти незабавно се възползваха от възникналата ситуация. Къде пряко, къде чрез посредници хиляди тонове оръжия и боеприпаси, произведени у нас, започнаха да пристигат от началото на тази година на украинска територия. В публичното пространство се появи информация, че от март т.г. оръжейният експорт от България се е увеличил най-малко два пъти. В по-голямата си част българските оръжия и боеприпаси стигат до предназначението си чрез Полша.

Засяга ли  тази тема непосредствено нас, обикновените българите? За огромно съжаление – да. Благодарение на неспиращите военни доставки на оръжия и боеприпаси българските им производители печелят стотици милиони долари. Поръчките за тях са им осигурили тези, на които и те са  дали много пари за предизборната  им кампания. Благодарение и на тяхното „спонсорство“ те са влезли в коридорите на властта.

А сега овластените вече прозападни марионетки им се отблагодаряват, като им осигуряват с решенията си нови поръчки. Ще ви припомня, че в началото на ноември депутатите на „евроатлантично“ ориентираните ГЕРБ/СДС, „Продължаваме Промяната”, ДПС, „Български възход“ и „Демократична България”, гласуваха страната ни официално да се присъедини към прокси войната на Запада срещу Русия. На Украйна ще бъдат доставени и то в огромни количества патрони, снаряди, гранати, ракети, мини и др. А също така танкове, оръдия, самолети, вертолети и пр. С тях украински военни и неонацистки формирования ще продължават да убиват мирни жители – деца, жени, възрастни хора в Донбас и на освободените от режима територии.

Лично аз не се съмнявам, че производителите на оръжия и боеприпаси у нас  продължават да плащат на  властимащите. Така те си гарантират, че печалбите им само ще растат. Определено на далавера са и всички онези, които ни промиват денонощно мозъците с лъжи за случващото се в Украйна – журналисти, представители на неправителствени организации, университетски преподаватели, всевъзможни „експерти“, „изследователи“ и т.н. Без техните усилия производителите на средства за убиване и осакатяване на хора може да срещнат недоволство от страна на обществеността. Но когато тя е приспана от  ловки манипулатори, то те нямат проблеми. Ето защо и към тях не секват да летят стотици хиляди долари.

Резултатът от всичко това е, че  прекрасната ни Татковина вече е сред най-активните участници в  прокси войната, водена от англосаксите и съюзниците им срещу славянска Русия. Не е трудно да предвидим, че цената, която ние – простосмъртните българи, ще платим утре за днешното ни безразличие към антируската политика на овластени недоразумения, ще бъде много, много висока...


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар