Зима

Зима
Пролет

28 декември 2022 г.

Руснак от санкции не се плаши

В Москва нямат ананаси, но имат в изобилие абхазки мандарини. Не ядат червен хайвер с лъжици, но не губят надежда
 

 

"Нищо не може да ни стресне след войната и блокадата на Ленинград", се смее 90-годишна баба, докато си купува "Бородински" черен хляб и извара родно производство в кварталната бакалия в Москва. Цените видимо са се качили след всичките санкции въведени от ЕС, но щандовете са препълнени - с продукти местно производство.

Най-много, почти 3 пъти са поскъпнали цигарите и лекарствата. Гречката, която си е чисто руски продукт, също е скочила тройно.

Почти е невъзможно да се намери кока-кола от 1,5 л, но за сметка на американската напитка се е качило потреблението на изключително полезния и вкусен руски квас. Да, квас вместо кока-кола е доста добра, полезна и по джоба на всекиго алтернатива.

Да, но не на всички им харесва да пият квас вместо кока-кола. И тук идва място на най-предприемчивите.

Русия измисли алтернатива на Coca-Cola, Fanta и Sprite

Руски производител на напитки представи нова гама от безалкохолни напитки, за да замени емблематичните марки, които напуснаха руския пазар след нахлуването в Украйна. Вместо Coca-Cola, Fanta и Sprite, руснаците ще могат да избират между CoolCola, Fancy и Street, съобщи руският производител на напитки "Очаково".

Трите световни марки газирани напитки до голяма степен отсъстваха от руските магазини, след като The Coca-Cola Company спря бизнеса си в Русия през март. Макар че продуктите на Coca-Cola все още могат да бъдат намерени в магазините, цените са се повишили с около 200% след официалното им спиране.

CoolCola има "емблематичния вкус на кола", твърдят от руската компания. А бутилките на марката Fancy с вкус на портокал и Street с лимон и лайм имитират дизайна и цветовете на Fanta и Sprite, пише Moscow Times.

Създадена в Съветския съюз през 1978 г., "Очаково" произвежда предимно традиционни руски напитки като ферментирал квас на зърнена основа и нискоалкохолна медена напитка медовуха. Но тя не е единствената компания, която се опитва да се възползва от изтеглянето на Coca-Cola от руския пазар.

През април компанията за напитки от Далечния изток на Русия "Славда Групп" пусна Grink Cola, в опит да спечели сърцата на руските любителите на газирани напитки. А през май, в северния руски регион Коми, местната фабрика пусна собствена марка газирана напитка – Komi Cola.

И двете алтернативи обаче бяха приети със смесени чувства, тъй като потребителите се оплакваха, че нито една напитка не е "сладка и пенлива", като оригинала. И както е тръгнало, вероятно квасът ще остане единствената алтернатива наподобяваща "сладката и пенлива американска напитка".

С газираните безалкохолни въпросът е решен, но какво става в рибата и морските дарове които често, да не кажа ежедневно присъстваха на масите в Русия.

Изчезнала е традиционната за руската трапеза сьомга, която не е доплувала от Норвегия до щандовете в Москва. Но вместо нея магазините са заредени с червена пъстърва и сельодка от Далечния изток и Камчатка.

Добра цена държи водката, без която животът би се смрачил. Водка има и то в изобилие стотици марки и производители, от хубава по-хубава, от пивка по пивка. Е, няма да има луксозни мезета към нея, но кисело зеленце с клюква и кисели краставички по стара руска рецепта "малосольные“ винаги ще се намерят на добра цена защото са родно производство.

Млечните продукти са почти на същата цена, както и преди година – две, но фермерите негодуват, защото заводите им изкупуват продукцията едва ли не за копейки.

Западните брандове за дрехи ги няма, защото фирмите си изтеглиха бизнеса от Русия и ако тук таме се срещне някоя маркова дрешка, то тя е от разпродажба, преди ликвидация на магазина и доста скъпичка, въпреки , че е последна или предпоследна. Цените на дрехите са скочили драстично, се оплакват московчани. Народното творчество будува дори в криза и по време на санкции, и ето го поредния виц по този повод : "Пристига грузинец в Москва. Влиза в ГУМ на Червения площад, гледа витрините с красиви дрехи и пита продавачката: "Девойче, защо на етикетите са написани телефонни номера?".

Въпреки санкциите руснаците са весели и не падат духом. Подготовката за Нова Година и Рождеството по стар стил е в разгара си.

Ресторантите са пълни, пред баровете и дискотеките се вият опашки от млади хора, които ако не пият уиски "Джони Уокър", напълно са доволни на водка "Путинка". Цигарите, алкохолът и енергийните напитки се продават на младежите само срещу показване на паспорт.

Руснакът ще оцелее с варени картофи, водка, сельодка и елда, ако се наложи, но театрите и църквите са препълнени. Никой не може да им наложи духовни санкции.

"Духовната храна за нас е преди всичко, а тя не подлежи на санкции", казват руснаците, които до скоро наричахме „братушки“. Руският народ е търпелив, силно вярващ, невзискателен и не се оплаква. Напук на празните джобове, хората са убедени и се гордеят, че Русия е велика държава, което показват и социологическите проучвания. В това, че страната им играе значителна роля в уреждането на международните проблеми, са убедени 68% анкетираните. Данните на социологическото допитване, проведено от агенция "Левада-център", сочат още, че всеки трети руснак (35%) смята, че през последните 10 месеца в чужбина започват повече да се страхуват от Русия. В също време, според хората, външните и вътрешните врагове на страната също са се увеличили - в тяхното наличие са сигурни 63%.

Самочувствието им обаче расте категорични са данните, въпреки че икономиката на Русия навлезе в рецесия, тъй като брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4% през третото тримесечие на годината. Това показва предварителната оценка на националната статистическа агенция Росстат.

4-процентно свиване на БВП имаше и през второто тримесечие, тъй като западните санкции са удар за икономиката на Русия.

4-процентният спад на икономическото производство между юли и септември обаче е по-малък от очакваното от много анализатори свиване от 4,5%.

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно.

Същевременно строителството е нараснало с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване, а Русия за последно преживя техническа рецесия в края на 2020 г. и началото на 2021 г., когато светът преминаваше през пандемията от коронавирус.

Руската икономика се представи добре в началото на 2022 г. с 3,5% увеличение на БВП, но началото на офанзивата в Украйна предизвика вълна от санкции от страна на Запада.

Наложените ограничения върху износа и вноса, недостигът на персонал и проблемите с доставката на резервни части натовариха силно руската икономика.

На 8 ноември Централната банка прогнозира, че БВП ще се свие с 3,5% тази година.

Международният валутен фонд и Световната банка изчисляват съответно спад на руския БВП от 3,4% и 4,5%. По данни на Росстат въпреки свиващата се икономика нивото на безработицата в Русия е 3,9% през септември.

През октомври Централната банка на Русия запази основната си лихва на 7,5%. За първи път от началото на военната офанзива в Украйна основният лихвен процент остава непроменен.

Централната банка не планира да промени лихвения процент до края на годината, което е знак за "адаптиране" към "новата реалност", заяви нейният управител Елвира Набиулина.

След като Русия беше засегната от западните санкции, банката драстично повиши основния лихвен процент от 9,5% а на 20% в опит да противодейства на инфлацията и да подкрепи рублата.

И все пак не всички руснаци са доволни от живота си и от икономическия стрес, който неизбежно преживяват.

От какво все пак са недоволни руснаците?

Най-вече от високите цени, ниските заплати и големите такси за жилища.

Най-черногледи са в Уралския федерален окръг. В Москва и Санкт Петербург също има доста хора, на които им се налага "да си затягат коланите", констатира фондация "Обществено мнение". През ноември и декември имаше паника, хората очакваха някаква катастрофа във връзка с новият пакет от санкции въведен от Европейския Съюз и им се струваше, че властите вече не контролират нищо, което до голяма степен се нагнетяваше от медиите, коментират днес анализаторите. Но сега, според политолозите, властта заема ясна позиция и руснаците започват да се успокояват, че и със санкциите е възможно да се живее и всичко рано или късно ще е наред и ще си дойде на местата. Трябва просто търпение , затягане на коланите и стискане на зъби....до кога, времето ще покаже..

В момента в Москва (както и други градове с над 1 млн. население) 60% от гражданите са задоволени икономически.

Специално за ФАКТИ сподели икономическата обстановка журналистката от радио БИЗНЕС FM Наталия Космачова.

„Мисля, че икономиката ни е относително стабилна за момента. Относно недоимъка по магазините, малко се преувеличава, че щандовете са празни и нямаме нищо, напротив , всичко има. Набляга се на засиленото родно производство. Относно млечните продукти има дори излишък и огромно изобилие. Да, откровено ще споделя, че вече не ядем червен хайвер с лъжици! Има хайвер, но е деликатес, намира се, но е много поскъпнал и не всеки може да си го позволи. Да, признавам, че вече не ядем ежедневно на закуска филии с хубава сочна червена сьомга. Изчезнала е, или идва през заобиколни пътища, скъпа е доста... Не виждам напоследък банани и ананас. Обикалях с колата няколко вериги супермаркети и никъде не видях ананас. Е, какво да се прави и преди сме живели без ананас и сега ще го преживеем някак си. Затова пък имаме в изобилие уникални сочни тънко кори и ароматни мандарини от Абхазия!

Няма я любимата ми козметика... Не мога да намеря спиралата за мигли с която съм свикнала от години, налага се да я заменя с друга марка....Няма да повярвате, но най-потърпевши са не толкова хората, колкото домашните любимци! Имам куче, не мога да му намеря необходимите лекарства, бяха вносни европейски. Напълно са изчезнали, казаха ми, че повече няма да ги внасят. Така стои и въпросът с всички продукти, храни и аксесоари в магазините за домашни любимци. Тъжна картина, но това е положението, трябва някакси да се справим, сподели специално за ФАКТИ кореспондентът на радио БИЗНЕС FM Наталия Космачова.

Ограничителните мерки са насочени най-вече към вноса и износа на някои стоки. Списъкът на забранените продукти има за цел да увеличи в максимална степен отрицателното въздействие на санкциите върху руската икономика, като същевременно ограничи последиците за предприятията и гражданите на ЕС.

Данните доказват, че тези ограничителни мерки дават резултати. Според оценки на Световната банка и на МВФ през 2022 г. руската търговия със стоки и услуги е на път да намалее значително. През 2023 г. износът ще продължи да намалява, докато вносът се очаква да бъде по-висок, отколкото през 2022 г. Прогнозите показват, че темпът на инфлация в Русия ще нарасне рязко, достигайки почти 14% до края на 2022 г. Прогнозите за 2023 г. варират от 5% (МВФ) до 6,8% (ОИСР). Войната и санкциите оказаха значително въздействие и върху руските дружества. От февруари насам основният индекс на Московската борса е намалял с повече от една трета.

Експерти сочат, че от възникналата ситуация се тревожат най-вече възрастните жители, които едва свързват двата края само с пенсия. Образованите хора на средна възраст разбират, че "положението е сериозно" и очакват нова вълна на кризата. При това мнозина са убедени, че нивото на протестната активност на фона на кризата едва ли ще се повиши. Според социолозите хората разбират възникналото положение вследствие на „специалната военна операция“ и са готови да изчакат, без да губят вяра в по-доброто бъдеще и с нагласата, че надеждата умира последна.

Както вече споменах, руснаците са вярващ и силен народ и след преживяната Велика Отечествена Война нищо не може да ги уплаши.

„Оцеляхме в глад и мизерия по време на Втората Световна война. Ще оцелеем и сега. Времената са неблагоприятни, но какво да се прави, тези неща не ги решаваме ние, а управниците. Народът страда не толкова от липсата на продукти, колкото от растящите цени. Но ние сме силни и ще се справим! “, сподели пред ФАКТИ преподавателката от Санкт Петербург Татяна Сергеевна Кузмина.

Всъщност, две трети от руснаците вярват, че са богоизбран народ

Великодържавните настроения в Русия са достигнали исторически максимум, пише вестник "Ведомости", като се позовава на резултатите от анкета на независимия Център Левада.

Броят на руснаците, убедени, че руският народ има особено значение в света, е най-високият, откакто се правят изследвания на общественото мнение - 64 процента от анкетираните. Едва 32 процента са на мнение, че руснаците са като всеки друг народ.

За сравнение през 1992 г. за особената роля на руснаците в световната история говореха само 13 процента, отбелязва "Ведомости".

Максимум е достигнал и делът на руските граждани, които смятат, че Русия е велика държава - 72 процента (преди години те са били 64 процента).

Социоложката Карина Пипия от Центъра Левада обяснява тези резултати с "ехото от посткримската мобилизация". "Ако в отношението към институциите на властта тази мобилизационна тенденция в настоящия момент е спряла и оценките постепенно се нормализират, с изключение на оценката за президента, то по отношение на националното самосъзнание и гордост тя е по-устойчива", посочва тя.

По думите ѝ ръстът на великодържавническите настроения може да се разглежда като реакция на "несправедливата антируска политика на страните от Запада, която консолидира общественото мнение срещу враговете през последните три години".

Пипия нарича новата тенденция "защитен национализъм"

И колкото и да са сплотени духом, руснаците все пак се дразнят от скоковете на цените и икономическата нестабилност през последната една година.

Да излязат на митинг? Да стачкуват? Едва ли....

По принцип митинг пред Държавната Дума в Москва е нещо немислимо, според строгите закони на Руската федерация. Но въпреки забраната за масови прояви около сградата пред служебния вход на парламента са позволени т.нар. пикетчици - един или двама представители, изразяващи мнение по наболял въпрос. Охраната на Думата съобщава за тяхното присъствие на ръководството и началника на службата за сигурност, след което ги оставят да си протестират, колкото издържат в студа.

Друг е въпросът колко ще издържи самият руски народ с нововъведените и растящи европейски санкции – времето ще покаже.


 

Оля Ал-Ахмед, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар