Зима

Зима
Пролет

29 декември 2022 г.

Елеонора Митрофанова: Нарушаването на руските закони довежда до правни последствия

"Нищо не заплашва Грозев. Просто за пореден път му казаха: "Не идвай повече в Русия!" 

 

Нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия. Журналистът Христо Грозев няма да бъде търсен по целия свят.

Това стана ясно след посещението на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, в Министерството на външните работи.

"Що се касае до обявеното в Русия федерално издирване на Грозев, то това не означава, че някой ще го търси по целия свят и това трябва да е ясно, тоест той си живее там някъде и ще продължи да си живее. Нищо не го заплашва. Просто за пореден път му казаха: "Не идвай повече в Русия", посочи руският посланик на излизане от Външно.

Тя допълни, че обичайно на сайта на вътрешното министерство на Русия не се публикуват обяснения за причините за издирването на лица. От вътрешното ведомство на Русия ще бъде поискана официална информация защо е обявен за издирване разследващият журналист.

"От изключителна важност е българското вътрешно министерство да изиска конкретна информация какви са обвиненията към Грозев, тогава ще се изясни ситуацията конкретно", посочи Митрофанова, цитирана от Epicenter.bg.

В същото време посланик Митрофанова е изразила ясната позиция на руските власти.

"Пояснихме ситуацията с Христо Грозев, акцентирайки върху това, че нарушаване на руското законодателство довежда до съответни правни последствия, не зависещи от рода на дейността на обвиняваното/заподозряно лице или гражданството му. Акцентирахме, че не става дума за сплашването на журналиста или каквато и да е заплаха за неговия живот," се казва в изявлението на посолството на РФ след срещата на Митрофанова във Външно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар