Зима

Зима
Пролет

17 декември 2022 г.

Миметичност по български

България живее в перманентен абсурд, защото онова, което се вижда, никога не е онова, което се казва, а най-малкото онова, което значи 

 

Академик Николай Денков е български физикохимик и университетски преподавател, професор в Софийския университет, доктор на химическите науки. 

Автор на над 130 научни публикации и ръководител на над 40 международни научни и научно-приложни проекти с външно финансиране. Той е в първите от някакво топдесет на световни учени по световни класации.

Един от най-слабите министри на образованието в България и подставено лице на Кирил и Асен за премиер. Знае, че няма да стане такъв, но се връзва в играта, което е обидно за цялата му научна кариера. Нещо повече. Той е един от създателите на Кирил и Асен, знае много добре какво представляват сами по себе си, но въпреки това стои лоялно в тази шмекерия, без да му се изпотят очилата.

Денков прилича на нещо средно на Иван Бърнев в роля и чешки научен работник от соца. Някаква неопределена почтеност, завеяна симпатичност и шмекерия в едно като излъчване. Денков знае много добре, че Кирил е неадекватен, а Асен е провициален маниак. Видял е отвътре, че и двамата не могат да управляват нищо, камо ли държавата.

Кирил Петков като премиер беше наредил на един свой служител да свика Венецианската комисия пред целия Министерски съвет, а Асен Василев сбърка пет пъти прогнозата за бюджета и всъщност никога не предложи свой адекватен такъв.

Искам да кажа, че Денков си дава сметка с какви идиоти има вземане-даване още от „Харвардските им лекции“ в СУ, но по някаква лична, парична или друга причини е в техния екип, че и зиц-председател, Фунт.

Такъв за Борисов е и проф. Габровски. Кочкоджамити уважаван професор по медицина, светило на международно ниво, на когото Бойчето по анцуг от Банкя му се обадил в събота, за да му каже, че в неделя ще се вдигне за премиер на България. И проф. Габровски го прави, без да му мигне окото.

Играе цялата игра, въпреки че знае, че това няма да стане, а и няма защо да става. Както и другото на Кирил и Асен с Денков. Аз съм в недоумение за този механизъм на самоунижението. Как световен учен позволява на Кирил Петков и Асен Василев, които са очевидни мошеници от ниска проба, да го употребяват като мъпет по кулоарите на Народното събрание и как един изключителен лекар и очевидно интелигентен и политически грамотен (за разлика от Денков) човек като Габровски, позволява на Борисов да го използва за същото, че и го играе като да изглежда наистина.

Мисля, че политическият бяс е особено пагубен за българите и поради тази причина демокрацията е невъзможна, защото никой в нея не си знае мястото. А по-интелигентните са и по-неадекватни в политиката, която хем ги влече, хем не им стиска да вземат властта от собствено име и със собствени сили, без лицемерно да използват хора, които презират вътрешно.

България живее в перманентен абсурд, защото онова, което се вижда, никога не е онова, което се казва, а най-малкото онова, което значи. Това е непрекъснат паноптикум, който се върти и размества всеки път, в който се опиташ да се вгледаш отблизо.

И сега за миметизма – най-общо това е подражание, огледално и немощно сблъскване между същото със същото. Което показва, че няма кой знае какъв разлом между политическите сили и че общо правителство с изключение на „Възраждане“ би било най-адекватното, логично и разумно действие в този момент. Не казвам, че е добре, а че е логично. Няма да е сега, ще е след три или дванадесет месеца, което е все едно, ако изключим загубата на време.

П.С. Сега видях академик Денков, който говори срещу жаждата за корупция. Бих го посъветвал да остави тази опорка, защото най-слабата му част в неговата академична кариера са парите. Мисля, че и заради тях е с идиоти като Кирил и Асен без да му мигне окото.


Явор Дачков, Afera.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар