Зима

Зима
Пролет

19 декември 2022 г.

С жестока цензура се опитват да крият истината от нас!

Забраната на руските тв канали и блокирането на руски сайтове е абсолютно неработещ, напълно безсмислен опит да се попречи на истината, поредно доказателство за деградацията на ЕС... 

 

На 16.12. т.г.  недоразумения, които по волята на съдбата са се оказали начело на Евросъюза, приеха поредно неадекватно решение – забраниха излъчването на още няколко руски телевизионни канала в Европа. 

Към вече блокираните в началото на годината  Sputnik и RT, сега се добавят още четири: „НТВ/НТВ Мир“, “Россия 1“, “РЕН ТВ“ и „Первого канала“. Така за пореден път лидерите на Евросъюза потвърждават огромната разлика между  агресивно натрапвания ни негов образ на свободна, неавторитарна общност и реалността. С решението си те погазват една от най-важните, фундаментални демократични ценност: свободата на словото.

Евросъюзът разполага с хиляди традиционни и онлайн медии. Но лидерите му изпадат в невероятна паника само като си представят, че до над 510-те милиона жители на общността е възможно да достига друга, алтернативна гледна точка на събитията. И, която те не могат да цензурират.

Може да не се съмняваме –  това абсурдно решение, подобно на много други, евролидерите са го взели по заповед на САЩ. Но то доказва, че подобно на англосаксите и Евросъюза уверено е поел по пътя на мракобесието и тоталитаризма.

В интерес на истината натискът върху другомислещите в Евросъюза го имаше и далеч преди да се случат събитията в Украйна. Но той доби характер на истинска война срещу всеки, който не споделя американската гледна точка, след започването на руската операция. Това се вижда много ясно и у нас: до големите телевизионни канали например, се допускат най-вече образи, които безпрекословно приемат „информацията“, създавана във Вашингтон, Лондон и Киев. Всяка лъжа, която раждат тамошните манипулатори, незабавно бива разпространявана и преекспонирана от най-големите „български“  медии – традиционни и онлайн.

Защо го правят ли? Защото на техните собственици задачата не е да ни осведомяват, а да форматират мозъците ни в посоката, която е нужна на истинските им господари – тези, които им плащат.

Вероятно сте чували името на Дейвид Петреъс – един от най-популярните американски генерали. Бил е командващ американските сили в Афганистан и шеф на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Днес той е крупен бизнесмен – председател е на борда на американската инвестиционна компания Kohlberg Kravis Roberts&Co (KKR) и неин акционер. У нас тя притежава не само  ТЕЦ  “КонтурГлобал Марица Изток 3”, но и много медии: „Нова телевизия“, „Дарик“, сайтовете „Вести“, „Гювеч“, „Pariteni“,  „Синоптик“ и др. Естествено, представите на генерала за събитията в Украйна са  тези, които неговите медии ни натрапват.

А какви са те може да узнаем от многобройните негови публични изяви. Така на 13.12. т.г. в ефира на американската Fox News, генералът заяви: един от основните приоритети  на новия военен бюджет на САЩ трябва да е увеличаване на военната помощ за Киев! Според него точно сега, след изтеглянето от Афганистан, е особено важна американската подкрепа за Украйна. Тя трябва да покаже, че САЩ ще водят света и имат волята да го правят, подчерта генерала. За него благодарение на 19-те милиарда военна помощ и 13-те милиарда икономическа помощ от САЩ, сега Украйна има по-боеспособна армия от тази на Русия, въпреки, че е по-малка по размер от нея. Според Петреъс „тази ситуация е необратима и Путин и Русия не могат да направят нищо по въпроса.“

Дейвид Петреъс цял живот се е борил против Русия и затова не можем да очакваме от него и от  принадлежащите му „български“ медии да има безпристрастна оценка и на случващото се в Украйна. И тя наистина липсва – неговите медии у нас повтарят измислиците на украинската и американската пропаганда. В това може да се увери всеки, който ги следи, още повече, че те заемат значителен дял от родното публично пространство.

Безспорен факт е, че милиони невежи, неосведомени, лишени от критично мислене наши сънародници искрено вярват на това, което им показват, казват и написват. Всички те са продукт на политика, сътворявана от управляващи „елити“ на Запад, която неотклонно следва родната ни образователна система, журналистиката, масовата култура и пр. Така те се оказват напълно неосведомени за събитията и в Украйна.

А в опосредствената (прокси) война, която води Запада начело със САЩ срещу Русия и към която вече официално се присъедини и България, настъпват значими промени. След редица  грешки, допуснати от руското военно командване, сега инициативата вече е на тяхна страна.

Много интересен анализ на  Майкъл Гфьолер и Дейвид Х. Ръндел за случващото се в Украйна,  публикува влиятелната американска медия Newsweek.  Според тях след неуспеха на първоначалният етап на  операцията, сега руските военни кардинално са сменили своята стратегия. Общото командване на силите е възложено на генерал Сергей Суровикин – човек с огромен боен опит (сражавал се е в Афганистан, Чечня, Сирия), запознат с най-модерните военни технологии, като командващ руските въздушно-космически сили. С встъпването му в новата длъжност в началото на октомври, започнаха  прецизни удари с високо точно оръжие по ключови обекти на украинската инфраструктура. Електрическите централи захранват железниците на Украйна, следователно ликвидирането им реално затруднява достъпа на оръжия и боеприпаси, превоза на жива сила до бойните полета. Русия е мобилизирала своята военна промишленост,  подготвила е стотици хиляди войници, включително и доброволци. Те са снабдени с най-модерните руски оръжия, осигурен им е несекващ поток от необходимите боеприпаси. И те са мотивирани  да победят, пише Newsweek.

Медията прави и един много важен извод: погрешно е да се „представя в публичното пространство конфликта като игра на морал между доброто и злото, защото реалността е много по-сложна“. Според  Newsweek Украйна няма нищо общо с демокрацията – това е една дълбоко корумпирана, еднопартийна държава с невероятна цензура, в която опозиционните вестници и политическите партии са закрити. Украинските въоръжени сили са убили стотици цивилни в Донбас и не спират с военните си престъпления. Ето защо най-вероятно през февруари генерал Суровикин с армията си ще е пред портите на Киев, прогнозира Newsweek.

Определено  този руски генерал буди нарастващ интерес на Запад. За Дара Масикот, старши изследовател в една от най-известните американски „мозъчни фабрики“ – RAND Corporation, Сергей Суровикин  се отличава със завидни организационни способности и твърд характер. „Той е може би най-компетентният командир, който Русия е поставяла досега“, твърди Дара. За нея лично той е убедил Владимир Путин, че руските сили следва да напуснат Херсон. „По време на тази операция видях няколко прогнози, че изтеглянето през реката ще завърши с кървава баня на руските сили. Не стана“, казва Дара. В действителност руските военни са сменили бойните си позиции без никакви загуби, като са взели със себе си и своето въоръжение, включително и  повредената техника.


Любопитно е и мнението  на главнокомандващият украинските въоръжени сили Валери Залужний. Пред британската медия The Economist той отбелязва силният характер на генерал Суровикин и го сравнява с командващите по времето на император Петър I. „Един поглед на него е достатъчен, за разбереш: или ще изпълниш заповедта, или…(очакват те големи проблеми – б.м.)“, казва Залужний пред  The Economist. Той дава висока оценка  и на проведената в Русия мобилизация, която е позволила на руските подразделения да провеждат по-честа ротация. Сега, за разлика от първите месеци на операцията, руските военнослужещи могат да почиват и да възстановяват силите си. А това се отразява положително и на тяхната боеспособност, изтъква генерал Залужний. Според него Русия се подготвя за голямо настъпление, което вероятно ще започне през януари. Реална е възможността да се атакува и Киев.

С поредното си неадекватно решение за забрана на руски медии Евросъюзът ни връща във времето на „студената война“. Тогава  на Изток и на Запад се издигаха всевъзможни бариери пред разпространението на информация. Разбира се, това не пречеше на онзи, който силно го искаше, да я получава. Днес новите технологии създават непознати за миналото възможности за  преодоляване на подобни забрани. И за ужас на недоразуменията, настанили се в коридорите на властта в Евросъюза и у нас, руската гледна точка на случващото се в Украйна и по света, достига до милиони жители на континента ни.

Забраната на руските телевизионни канали, както и блокирането на руски сайтове в интернет, е абсолютно неработещ, напълно безсмислен опит да се попречи на истината. Същевременно това е поредно доказателство за стремителната деградация на Евросъюза. И за задаващият се разпад на тази измислена, невероятно бюрократизирана и все по-авторитарна общност.

А това неизбежно предстои да се случи.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар