Зима

Зима
Пролет

28 декември 2022 г.

Сергей Лавров: Колективният Запад, воден от САЩ, отдавна е обявил война на Русия

"Наш абсолютен приоритет са четирите нови региона на Руската федерация, които трябва да бъдат освободени от заплахите на нацизма, на които са били подложени много години." 

 

Колективният Запад, воден от Съединените щати, обяви война на Русия доста отдавна, по-специално след преврата в Украйна през 2014 г. 

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за предаването "Голямата игра", откъс от което беше показан в сряда, съобщават руски медии.

"Колективният Запад, воден от ядрена сила - САЩ, воюва с нас. Тази война ни беше обявена отдавна - след държавния преврат в Украйна, организиран от САЩ и на практика подкрепени от Европейския съюз и след споразуменията от Минск, както сега окончателно се оказа, никой нямаше да ги спазва, бившата канцлерка на Германия Ангела Меркел отново потвърди това", допълни още Лавров.

В интервю, публикувано на 7 декември за германския вестник Zeit, Меркел нарече сключването на споразуменията от Минск през 2014 г. "опит да се даде време на Украйна да стане по-силна". Според нея "на всички е било ясно", че конфликтът е замразен и проблемът не е решен, "но именно това даде на Украйна безценно време". Тя изрази съмнение, че тогава страните от НАТО са могли да окажат подкрепа на Киев в степента, в която го правят сега.

"Сега казват, че Западът по никакъв начин не се е опитвал да тласне Украйна към военни действия срещу Русия. Но удушаването на руското, рускоезичното население на Украйна, според мен, е истинска агресия", добави Лавров, цитиран от Cross.bg.

Лавров припомни целите на специалната военна операция и подчерта, че Москва възнамерява да осигури тяхното изпълнение.

"Наш абсолютен приоритет са четирите нови региона на Руската федерация, които трябва да бъдат освободени от заплахите на нацизма, на които са били подложени много, много години."

Ръководителят на МВнР посочи, че друга важна задача е "да се предотврати създаването и поддържането на всякакви заплахи" за сигурността на Русия на украинска територия.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар