Зима

Зима
Пролет

17 декември 2022 г.

#MeToo по нашенски ни връща към Истанбулската конвенция

И ще настане една глъч, че ако не я приемем, истории като тази на Диана Димитрова ще се множат... 

 

Нали помните италианската актриса Азия Ардженто? 

Преди четири години тя положи основите на прословутото движение #MeToo в подкрепа на феминистките по света, а първата мишена на движението беше холивудския продуцент Харви Уайнстийн.

През 2018 г. Ардженто разказа как двадесет години по-рано била изнасилена от Уайнстийн. В резултат на това продуцентът беше тикнат за 23 години в затвора, а през октомври т.г. стана известно, че ще бъде изправен пред съда отново заради още 11 обвинения в сексуален тормоз. Обвиненията са за насилие чрез ограничаване на движението, изнасилване и принудителен орален секс, като повечето се отнасят за периода 2004-2013 година.

Има и обвинения със задна дата, далеч в годините. Например от 70-те и 80-те години, но за тях има давност и по тази причина Харви Уайнстийн отърва кожата. Така или иначе, ако новите 11 обвинения бъдат доказани – да се чуди човек как се доказва подобно престъпление след толкова години – ще лежи цели 140 години в затвора.

#MeToo в световен мащаб позатихна. Има обаче раздвижване у нас и основна причина за него е българската Азия Ардженто, на име Диана Димитрова. В последните две-три седмици тя е най-коментираната българка и подобно на италианската си колежка обвинява в насилие неназован Аркашка от нашенската актьорска гилдия.

Историята между тях се върти из медиите, с различни предположения, хипотези, участници и обстоятелства. Покрай историята между другото станаха известни някои факти от живота на актрисата, от нейните любови, връзки и раздели.

Научихме, че в живота и имало мъж от ДАНС, с който за една бройка да се вземат, ала тя не била готова и се разделили. В битието й се бил настанил за няколко години и скандален писател, станал известен не толкова с творбите си, колкото с пристрастеността си към алкохола. В коментар за тази връзка, писателят призна, че в случая той не бил готов за обвързване и така двамата се разделили. Но стана известно, че всъщност по време на връзката им той бил вече обвързан с друга...

Ето такива неща научаваме, докато се разплита кълбото с обвинения и вини, подхвърлено от актрисата Димитрова.

По-важно е обаче друго – в контекста на тази гръмко описана и разнасяна из медиите история, се подочуха и постепенно поеха сила още поне десетина истории за насилие върху жени. Част от тях са типично нашенски – бизнесмен пребил жена си с тенис-ракета, друг пък я насинил с юмруци и прочие.

Историите се нароиха, набъбнаха дотолкова, че никой например не обърна внимание на новината, че 45-годишен благоевградчанин скочил гол от балкона на апартамента си на петия етаж. Но кой ли би обърнал внимание на история, пропита с дъх на мастика или ракия?

Цялата уйдурма води натам, че разни правозащитници отново ще изтупат от прахта Истанбулската конвенция. И ще настане една глъч, че ако не я приемем, истории като тази на Диана Димитрова ще се множат. Глъч, посред която никой няма да си задава въпросът какво е предизвикало тази история.

И така ще ни натиснат да я приемем, че дори и Корнелия няма да може да ни спаси. Нея вече я натириха от Социнтерна, поради това, че е против конвенцията.

Както е казал народът, всяка крушка си има опашка... 


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар