Зима

Зима
Пролет

12 януари 2023 г.

Оръжия, които не стрелят, я приближават до победата й!

Резултатът от бойното приложение на средства за РЕБ може да се сравни с ефективността на комплексите за високоточно огнево поражение 

 

В началото на конфликта украинските военни са разполагали с превъзходно разузнаване, осигурявано им от американски спътници, разузнавателни самолети и секретните служби на Запада. 

Освен тях много важна подкрепа са им оказвали и различни видове безпилотни летателни апарати (дронове), хиляди броя от които САЩ и съюзниците им са предоставили на украинския режим. Това е позволило на неговата армия  със сравнително по-малко оръдия да нанася чувствителни удари на руските сили. Денонощно кръжащите дронове са показвали в реално време на украинците местоположението на въоръженията и живата сила на противника. В резултат те са нанасяли не само точни артилерийски и ракетни удари, но са пестели и боеприпаси.

Но много скоро ситуацията се променя. Руските военни активират системите си за радиоелектронна борба (РЕБ). Те създават в зоната на бойните действия невероятно мощна, непозната в цялата история на съвременните военни конфликти, мрежа от средства за РЕБ. Сред тях са комплексите „Житель“, „Свет-КУ“, „Леер-3“, „Синица“ и др. На всеки 20 км от линията на фронта се поставят до 10 установки за РЕБ. Те фиксират всички изстреляни боеприпаси, доставени на украинския режим от САЩ и съюзниците им, като под особен контрол са системите за залпов огън  HIMARS и MLRS.

Посредстом системите за РЕБ руските военни объркват GPS и блокират радиокомуникацията на украинските дронове. И те започват да падат като мухи: средната продължителност на живот на украински квадрокоптер е не повече от три полета, а на други видове дронове (като UAV с фиксирано крило) до шест полета. От хилядите дронове, които украинците са притежавали през февруари 2022 г., 90 на сто от тях са ликвидирани до средата на лятото на м.г.

Така анализаторите Михайло Забродски, Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс в свое проучване за Royal United Services Institute (Лондон) показват състоянието на един от най-важните ресурси за разузнаване и атака на украинците: дроновете.  Руските системи за РЕБ започват да повреждат най-сложните въоръжения, които САЩ и съюзниците му са предоставили на украинския режим. И така да го лишават от едно от предимствата му в началото на конфликта – прецизното управление на артилерията и ракетните системи за залпов огън. Електронната война на руснаците безвъзвратно го ликвидира.

И променя кардинално ситуацията. Сега вече не украинците, а руснаците изключително точно започват да определят разположението на украинските въоръжения чрез проследяване на тяхната комуникация. Както отбелязват Забродски, Уотлинг, Данилюк и Рейнолдс, украинските военни пилоти първи усещат последиците от работата на руските системи за РЕБ. Те откриват, че комуникациите им „въздух-земя“ и „въздух-въздух“ са блокирани, навигационното им оборудване е потиснато, радарите им не работят. Но скоро това узнават и украинските военни на земята – те буквално „ослепяват“, след като престават да получават разузнавателна информация от дронове. Доставяната им от американски военни и граждански спътници е доста бавна и не е в състояние да се сравнява с тази от безпилотните летателни средства. Една от много сериозните последици от това е и рязкото увеличение на снарядите, които са принудени да изстрелват украинските артилеристи. Естествено, възниква „снаряден глад“, който е резултат от преразхода на боеприпаси, получавани от далечни държави. Това рязко снижава боеспособността на украинските военни.

В същото време  ударите на руската артилерия и ракетни системи за залпов огън стават все по-прецизни. Ако преди те са били нанасяни масирано по големи площи (сега украинците са принудени да правят това!),  те вече бият прицелно, по конкретни обекти. През декември например, в Донбас са унищожени най-модерни американски въоръжения, доставени в Украйна: 6 системи за залпов огън HIMARS, 6 реактивни установки MLRS, 13 радиолокационни станции за контрабатарейна борба AN/TPQ, 11 оръдия М777 и др.

Ликвидацията на западни оръжия с използване и на средства за РЕБ успешно продължава. Така само на 9 януари руските военни превърнаха във вторични суровини две американски артилерийски системи М777, четири полски самоходни артилерийски установки Krab, три буксирани гаубици Д-20, две ракетни системи за залпов огън „Град“ и една „Ураган“, две радиолокационни системи за контрабатарейна борба AN/TPQ-50 и AN/TPQ-36, произведени в САЩ и др. А  за изключително точните попадения на руските снаряди и ракети осезаемо допринасят и комплексите за РЕБ.

Хората, които се интересуват от тази тема са наясно, че в Украйна руската армия използва само една много малка част от своят уникален арсенал от системи за РЕБ. Така например, не е активиран мощният комплекс „Мурманск-БН“, монтиран преди пет години на територията на Крим. Неговият радиус на действие покрива не само цялата територия на Украйна, но и част от Средиземно море. Разбира се, задачата му не е да сваля дровоне, а при необходимост напълно да лиши от връзка, навигация и да изведе от строя самолети и кораби на САЩ и НАТО.

А за противодействие на западните дронове руските военни използват и много други средства за РЕБ, които може би анализаторите на Royal United Services Institute  не  познават. Сред тях е станцията за блокиране на радиовзривателите на боеприпаси  „Ртуть-БМ“, комплексите „Красуха“ и 1Л267 “Москва-1“, които парализират в зоната на своето действие работата на всяко оръжие на противника. Благодарение на руската далекобойна система за РЕБ  „Борисоглебск“  широко рекламираното американско „чудо-оръжие“ – дроновете-камикадзе Switchblade например, се оказаха напълно безполезни на бойното поле.

Руска система за РЕБ спаси от сигурна смърт  населението на град Рубежное, разположен в Северодонецкия район на Луганска област. Сега в града живеят около 14 000 души, от които над 1000 са деца. При бягството си от Рубежное  украинските военни минират големият химически завод „Заря“, разположен в града. Следвайки практиката на германските нацисти от Втората световна война, украинските националисти разполагат близо 50 тона взрив, който планират да взривят дистанционно. Ако това се бе случило всичко живо на територия от стотици километри щеше да е унищожено. Хилядите мирни жители на Рубежное и околностите ги спасяват руски специалисти по РЕБ. Те незабавно блокират сигнала от мобилен телефон, който е трябвало да приведе в действие  „подаръка“, оставен им от  „демократичния“ украински режим.

Системите за РЕБ помагат на руските инженери да опознават и някои секрети на новите западни оръжия, които сега се тестват в Украйна. Така в края на декември м.г.  руски комплекс за РЕБ в Донбас прехвана и свали един от модерните  американски безпилотни апарати – RQ-20 Puma. Украинският режим е получил 16 броя от този вид дронове,  цената само на един от  които е 250 000 долара. Веднага след приземяването му невредимият RQ-20 Puma е изпратен в специализиран руски институт, където ще бъде обстойно изучен. И вероятно ще подскаже някоя и друга идея на конструктори и инженери, които сега създават и усъвършенстват руските  разузнавателни и ударни дронове.

Системите за РЕБ изпълняват много задачи: подавят радиовръзката и нарушават координацията в управлението на противниковите войски, контролират ефира, поставят различни шумове в комплексите на противника, изваждат от строя бойни средства, защитават собствените си военни от радиоелектронно въздействие на противника и пр. По точното определение на началника на войските за РЕБ генерал-лейтенант Юрий Ласточкин, резултата от бойното приложение на средства за РЕБ може да се сравни с ефективността на комплексите за високоточно огнево поражение.

Русия е недостижима в създаването на ефективни системи за радиоелектронна борба. И продължава да усъвършенства това свое „невидимо оръжие“. Държавната корпорация „Ростех“ съобщи, че в близките седмици започва серийно производство на най-ново поколение от средства за РЕБ, конструирани конкретно срещу дронове. Става дума както за наземни, така и за авиационни средства за радиоелектронна борба с безпилотни летателни апарати от различни видове.

Така Русия приближава реализацията на целта, която си е поставила – да победи в обявената и от колективният Запад прокси война на украинска територия!


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар