Зима

Зима
Пролет

27 януари 2023 г.

Изолацията на САЩ след Байдън и енергийната криза ще доведат до раздор между Щатите и Европа

На фона на поскъпването на горивата, предимно на газа, индустрията в Европа до голяма степен загуби своите конкурентни предимства 

 

Съединените щати и Европа са заплашени от разногласия поради протекционизма на Белия дом и неговата политика за горивата, пише Ян Оберг, ръководител на Транснационалната фондация за изследване на мира и бъдещето, в статия за Global Times.

"Има две причини, поради които Европа ще бъде принудена да влезе в разкол със Съединените щати.

Първата е, ако Америка след Байдън стане възможно най-изолираната или се плъзне в ситуация, подобна на гражданска война.

Втората е резултат от американските санкции, отмяната на всичко руско, унищожаването на „Северен поток-2“ и продажбата на американски втечнен природен газ на четири пъти по-висока цена, което ще предизвика силни антиамерикански настроения в цяла Европа“, счита експертът.

Той също така добавя, че ЕС се провали с гръм и трясък във възможността си да изгради мир с Русия, не успя да се справи с миграционната криза от 2015 г. и пострада от COVID-19. В резултат на тези грешки, счита авторът, Европа стана по-зависима от Щатите и е принудена „сляпо да се подчинява“ на Белия дом по въпроса за украинската криза.

Когато Западът претърпи крах, добавя авторът, другите страни ще проявят мъдростта да смекчат политиката си и да му помогнат, но не в ущърб на своите интереси и политика.

„Трябва да се направи всичко, за да се избегне нова студена война между Запада и Изтока, защото дори една студена война ще ни попречи да решим належащите проблеми на човечеството“, заключава Оберг, цитиран от News Front Bulgaria.

Западните страни са изправени пред нарастващи цени на енергоносителите и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво.

На фона на поскъпването на горивата, предимно на газа, индустрията в Европа до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сектори на икономиката. Освен това Съединените щати и европейските страни са изправени пред рекордна от десетилетия инфлация.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар