Зима

Зима
Пролет

20 януари 2023 г.

Корнелия Нинова връща мандата в понеделник

“Не приемаме етикети – гледайте и съдете за нас по действията, а не по внушенията.” 

 

“Обсъдихме проведените днес разговори и възможните стъпки оттук нататък и решихме – връщаме в понеделник третия мандат на президента.”

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

Преди това тя уточни, че е било проведено съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на парламентарната група във връзка с получения трети мандат. Те се отнесли изключително отговорно към поставената задача.

“Изведохме в четири точки най-важните приоритети за България и българския народ в настоящата криза. Това са приоритети, които съществуват в програмите на всички партии – т.е. търсехме това, което да ни обедини, а не онова, което ни разделя.

Подходихме различно – поканихме на разговори всички лидери на партиите, представени в парламента. Някои от тях се отзоваха, други – отказаха, но това е техен избор, макар че поражда много въпроси.

Оставаме отворени за важните разговори за България”, подчерта Нинова и поясни, че българският народ ще прецени на предстоящите избори кой носи отговорност за несъставянето на правителство.

По думите й внушението, че за липсата на правителство е виновен третият мандатоносител, който и да е той, е манипулация. 

"Отговорността е преди всичко на първия и втория мандатоносител. След като те не успяват, едва ли отговорността трябва да се носи от третия", поясни Нинова.

На въпрос как ще коментира думите на Асен Василев и Христо Иванов, които са съзрели възможна коалиция за бъдещо управление между БСП и ГЕРБ, Нинова отговори: “Ние съзряхме такава – между тях и ГЕРБ и я нарекохме коалиция на войната. Те не се гнусяха да гласуват нови самолети, износ на оръжие за Украйна, да няма бюджет за 2023 година – тогава за тях не беше проблем да гласуват с ГЕРБ”.

“Не приемаме етикети – гледайте и съдете за нас по действията, а не по внушенията”, призова Нинова.

Попитана дали от политическата й сила са готови на реципрочна мярка като тази на ГЕРБ, които по предложение на лидера Бойко Борисов ще преразгледат категоричната си позиция да отхвърлят подкрепа за БСП, тя отговори, че това си е тяхна работа и че в този момент в редиците на социалистическата партия не са обсъждали подобна реципрочна мярка.

На въпрос – защо след като поставя като ключов приоритет съдебната реформа, а в момента в парламента се обсъждат два важни, свързани с нея, законопроекта, тя не е забавила връщането на мандата, както е постъпила в 46-ото Народно събрание, Нинова отговори, че тогава е понесла много упреци.

„А тогава приемахме бюджета на страната“, припомни лидерът на БСП.

След това обясни, че когато върне мандата на президента, в неговите правомощия ще бъде да реши колко да задържи работата на парламента.

Попитана дали не е трябвало да начертае план за законите, които трябва да се приемат, така че да мотивира пред обществото нуждата от забавяне на мандата, Нинова отговори, че е го е направила и изброи: "Работа по приемането на един закон за бюджета, над 15 законопроекта по Плана за възстановяване и устойчивост, 2-3 законопроекта за Шенген и 3-4 законопроекта за съдебната реформа".  

“Ние дадохме достатъчно възможности – и в двустранни, и в многостранни разговори – оттук нататък нещата са в ръцете на президента Радев”, подчерта Нинова, цитирана от Banker.bg.

На въпрос какво ще се промени след предстоящите избори – независимо дали те ще се проведат в края на март или в началото на април – лидерът на социалистите отказа да гадае и посочи, че съжалява за тяхното поредно провеждане, защото България е нямала нужда от това.

Тя подчерта, че от БСП ще се явят на изборите с ясна програма – с позиции и с принципи, независимо към кого ги пришиват – дали към едните или към другите, визирайки обвиненията за коалиране с ГЕРБ, ДПС, и по-предишното – с “Продължаваме промяната”.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар