Зима

Зима
Пролет

11 януари 2023 г.

Мария Захарова: Европейците са обречени на незавидната съдба на американски васал

"Губейки позиции в световната политика и икономика, с всяка своя стъпка ще попадат във все по-голяма зависимост от Вашингтон." 

 

Така говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира в Телеграм подписването на съвместната декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО в Брюксел.

 

"Съвместната декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО потвърждава пълното подчинение на Европейския съюз на задачите на Северноатлантическия блок, който е инструмент за силово осигуряване на интересите на САЩ.

Сигурността в евроатлантическия регион, в разрез с всички ангажименти към ОССЕ, се разглежда през призмата на противодействие на нашата страна, увеличаване на доставките на въоръжение и военна техника за режима в Киев, увеличаване на военната мобилност в европейския "театър на военните действия", и по-нататъшно разширяване на НАТО.

Очевидно агресивно-конфронтационните подходи на НАТО и Европейския съюз към държавите, провеждащи независима външна политика, опитите за разделяне на държавите на „наши“ и „чужди“ само ще възпрепятстват мирното уреждане на конфликтите, ще отслабват международната сигурност пред лицето на продължаващите предизвикателства на тероризма, заплахата от когото, между другото, е призната в документа.

Мотивите на американците са пределно ясни - да въвлекат Европейския съюз в обявеното от Вашингтон „глобално съперничество“, както се казва в декларацията, и тогава европейците ще бъдат обречени на незавидната съдба на американски васал, губейки позиции в световната политика и икономика, като с всяка стъпка ще попадат във все по-голяма зависимост от Вашингтон." 


Няма коментари:

Публикуване на коментар