Зима

Зима
Пролет

16 януари 2023 г.

Калоян Методиев: Имаме отмъстителен и дребнав президент

"Неслучайно основната линия, по която работи служебният кабинет, е да изчегъртва кадри на БСП и да "трудоустроява" такива от вътрешната опозиция." 

 

"Имаме президент, който е несигурен, дребнав и отмъстителен, който не е държавник, а гледа личния си интерес, опитвайки се да запази максимално дълго едноличната си власт. 

Радев връчи "Данайски дар" (бел.ред: символ на предателство, от времето на древна Троя и Троянския кон), на Корнелия Нинова точно на рождения ѝ ден. Всички коментатори, извън трима-четирима от кохортата, са на мнение, че даде мандата на БСП, за да намали шанса за кабинет до максимум и да удари Нинова." 

Това стана ясно от думите на Калоян Методиев, директор на института "РЕГО" в коментара му по темата за третия мандат по Радио "Фокус".

"Мога да кажа две неща по отношение на връчването на на мандата. На първо място през последната седмица видяхме две лица на една монета - Слави Трифонов , който удари дъното с песента за Лена Бориславова, и Румен Радев, който връчи мандата точно на рождения ден на Корнелия Нинова. Защо не го връчи в сряда, в петък, ден-два-три по-рано, беше абсолютно възможно. Със Слави Трифонов имат един и същи подход и да това са в един отбор, с един културен ход в политиката. Второто нещо, което може да се каже по отношение на този мандат е, че всички коментатори, извън трима-четирима от кохортата, са на мнение, че даде мандата на БСП, за да намали шанса за кабинет до максимум и да удари Нинова.

Връчването на този мандат показва, че имаме президент, който не е държавник, който гледа единствено личния си интерес, дребнав, един отмъстителен, несигурен и в крайна сметка опитващ се да запази максимално дълго едноличната си власт", допълни той.

Според Методиев ходът на държавния глава е отмъщение, той си и харесал определено политическо пространство и по-голяма част от политическия му инженеринг върви натам. 

"Неслучайно основната линия, по която работи служебният кабинет, е да изчегъртва кадри на БСП и да "трудоустроява" такива от вътрешната опозиция, най-ярките, най-радикалните и да напасва собствения си дневен ред.

Той си е навил на пръста, че тази партия трябва да я вземе, да му се подчинява, да му слугува, като 5-6 проекта през последните две години създаваше и управляваше в нарушение на Конституцията и новите, които в момента структурира", каза още Калоян Методиев.

Директорът на института "РЕГО" смята, че шансовете на БСП да състави правителство с третия мандат са много малки, поради заявките на останалите политически сили, поради раздробения парламент, поради различията, поради много фактори.

"Никога в политиката не може да се каже, че нещо е обречено на 100%, но по отношение на реализацията на този мандат към момента шансовете са минимални. Нека ги определим като един конски косъм", категоричен е Методиев. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар