Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2023 г.

Александър Морфов с представление в Москва на 24 февруари

Морфов работи от дълги години в Русия основно като режисьор към трупата на Московския държавен театър 

 

Представлението “Полет над кукувиче гнездо: Затъмнение”, поставено от българския режисьор Александър Морфов, ще се играе в руската столица на 24 февруари тази година, става ясно от програмата на Московския драматичен театър “Гогол”.

Датата е важна, защото тогава се навършва точно една година от започване на специалната военна операция на Русия в Украйна.

Морфов работи от дълги години в Русия основно като режисьор към трупата на Московския държавен театър “Ленком на Марк Захаров”. Там е смятан за една от звездите, като обикновено постановките му се превръщат в хитове.

Същевременно името на Морфов непрекъснато е в центъра на медийното внимание у нас.

Днес от ГЕРБ реагираха остро за това, че режисьорът е изхвърлил от екипа на "Хъшове" Евгени Будинов, защото бил депутат от ГЕРБ.

"Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението..." 

Това са думи на режисьора Александър Морфов по адрес на актьора Евгени Будинов. Те са произнесени по повод отстраняването на Евгени от представлението „Хъшове” в Народния театър. 

Морфов работи от дълги години в Русия основно като режисьор към трупата на Московския държавен театър “Ленком на Марк Захаров”. Там е смятан за една от звездите, като обикновено постановките му се превръщат в хитове.

Така е и с “Полет над кукувиче гнездо: Затъмнение”, която именно ще се играе във въпросната вечер. Това е един от най-дълго задържалите се на московска сцена спектакли на Морфов, като премиерата му е на 27 декември 2005 г.

Продължаващото 3 часа и 20 минути представление е по мотиви на легендарния роман “Полет над кукувиче гнездо” на американския писател Кен Киси.

По него прочутият Милош Форман направи и едноименен филм, който е един от едва трите, спечелили и четирите главни “Оскара” - за най-добър филм, режисура, мъжка и женска роля.

Идеята за постановката е още от съветско време, като даже се твърди, че съгласието си е дал самият Форман. Все пак на руската публика се е наложило да изчака Александър Морфов, като първоначално в главната роля е един от най-емблематичните актьори Александър Абдулов.

В момента като основния персонаж Рандъл Макмърфи, свободолюбив пациент в психиатрична клиника, се подвизават Александър Лазарев и Андрей Соколов. А в ролята на злобната медицинска сестра Милдред Рачет са Елена Шанина или Анна Якунина.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар