Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2023 г.

Светът, който познаваме, вече го няма – те го ликвидираха!

Много скоро ще бъдем изправени пред съдбоносна дилема: да подкрепим ли участието на България в ескалиращата война на Запада с Русия или да съхраним неутралитет 

 

Ако човешкото празнодумие можеше да се превръща в електричество, то събралите се тези дни в хотел Bayerischer Hof в Мюнхен лидери на Запада, спокойно биха решили проблема с недостига на ток на нашия континент. 

С пяна на устата западните вождове ругаеха Русия и възхваляваха един свръхкорумпиран и авторитарен режим – този на президента Зеленски.

В Мюнхен се събраха лидери и експерти най-вече от западните съюзници на Украйна. А американската делегация, водена от вицепрезидента Камала Харис, бе най-голямата досега. Тон на конференцията задаваше украинският президент – клоуна  Зеленски, който я откри от Киев. За първи път от 90-те години на миналия век не бяха поканени представители на Русия, а живеещи в чужбина руснаци, които отдавна са станали предатели на страната си – като бившия олигарх Михаил Ходорковски.

Много точен коментар на случилото се на конференцията в Мюнхен срещнах във  влиятелната немска медия Süddeutsche Zeitung. Нейната редакционна статия бе озаглавена „Мюнхенската „военна конференция“. Според Süddeutsche Zeitung, така всъщност трябва да бъде вече наричана Мюнхенската конференция по сигурността. На нея въобще не е ставало дума за безопасност, а за война с една от най-мощните ядрени държави в света – Русия.

Основният извод, до който достигнаха участниците в  конференцията е: на Русия в никакъв случай не трябва да се позволи да победи в Украйна! Ето защо сега най-важната задача е рязко да се увеличи производството и доставките на оръжия и боеприпаси за украинския режим.

Според   Йенс Столтенберг – шеф на агресивният военен блок НАТО, много по-голям риск от избухването на световна война, към която неизбежно ни води задълбочаването на конфликта, е да спечели Путин. Нещо повече: конфронтацията с великата славянска страна Запада трябва задължително да продължи да следва и след като приключи руската операция в Украйна. За Столтенберг сблъсъкът на Запада начело със САЩ с Русия „няма да приключи и след конфликта в Украйна“ при никакъв сценарий. За днешните западни управленчески „елити“ Русия трябва да бъде разгромена, низвергната, разпокъсана, ликвидирана.

Говорилнята на Мюнхенската конференция подейства като дрога на известните с пристрастието си към нея украински управници. Така Алексей Данилов – секретар на Съвета по национална сигурност на Украйна,  незабавно обеща на съгражданите си: „Руската федерация ще бъде демонтирана в този й вид, в който е тя  сега!“ Според него само след три месеца Русия я очаква пълен разгром.

Всъщност патосът, с който говори и този образ е разбираем – приказките на западните и украински лидери са много верен индикатор за растящата им тревога от реалната победа на Русия. И точно тази истина все по-силно си прокарва път сред невероятната  цензура, вилнееща в публичното пространство на Запад и у нас.

В специализираната по военни проблеми медия 19Fortyfive например, се появи интересна статия, озаглавена „Наистина ли Русия е загубила войната в Украйна?“ Неин автор е Даниел Дейвис – бивш подполковник от американската армия, участвал четири пъти във военни конфликти, сега  старши научен сътрудник по приоритетите на отбраната. Той е убеден: внушенията за разгром на руската армия са неоснователни, както и налаганата представа на Запад, че Украйна в крайна сметка ще надделее. „Трезвата, лишена от емоции и претеглена оценка на конфликта показва, че ситуацията за Киев е много по-опасна, отколкото е прието да се смята“, пише  Даниел.

Любопитно предаване излъчи и най-големият френски новинарски канал La Chaîne Info  (LCI). Според  водещият Давид Пюжада, вече започва да излиза истината за украинската армия –  изнемощяла, с нисък боен дух, която губи битките. Армия,  която се бунтува и отказва да се подчинява на командирите. Дезертьорите от нейните подразделения непрекъснато се увеличават. Както и броя на украинците, които не желаят да заминат в зоната на бойните действия. Това се вижда и от кадрите за принудителната мобилизация на украинци, които показа LCI.

Американската RAND Corporation неслучайно я наричат „фабрика за мисли“ – работата и е да провежда различни изследвания. Разполага с гигантски бюджет – около 360 милиона долара годишно. В  екипът и са изтъкнати експерти, в това число и много висши военни, преминали в запаса. Един от основните и „спонсори“ и потребители на нейните анализи, е американското военно министерство (Пентагона).

Сега RAND Corporation публикува обстоен аналитичен доклад („Avoiding a Long War. U.S. Policy and the Trajectory of the Russia-Ukraine Conflict“), в който се предупреждават американските власти за опасността от продължаване на конфликта в Украйна. Изводите на експертите на RAND Corporation категорично се разминават с мненията, изразени от американски вождове на Мюнхенската конференция. Според тях твърденията за разгром на руските военни в Украйна са нереалистични. И далеч по-важен приоритет за САЩ от връщането на украинския режим на контрола над  територии, е предотвратяването на една война с Русия. Особено внимание в доклада се отделя на необходимостта администрацията на Джо Байдън да положи сериозни усилия за провеждане на мирни преговори между Украйна и Русия – нещо, което тя досега изобщо не е  реализирала.

А Матю Карничниг е озаглавил своята публикация в една от най-влиятелните американски медии – Politico, така: „Това е краят на света, какъвто го познаваме“. Според него световната обстановка стремително се изостря и един верен индикатор за това е променящата се позиция на Германия. Тя  сега се готви за ескалация на ситуацията в Украйна и призовава Запада да въоръжава тамошния режим. Идва момента, когато наистина трябва да започнем да се страхуваме, отбелязва Матю. За него се задава истинска буря, а единствените, които се радват на нея, са производителите и търговците на оръжия.

Що се отнася до нас – обикновените българи, много скоро ще бъдем изправени пред съдбоносна дилема: да подкрепим ли участието на България в ескалиращата война на Запада с Русия или да съхраним неутралитет и да се върнем към взаимоизгодно сътрудничество със славянската държава. Верният  ни избор ще зависи в най-голяма степен  от нас самите – от това дали ще повярваме на цунамито от лъжи и дезинформация, които овластените прозападни марионетки ще продължават да стоварват денонощно върху нас от цензурираните медии. Или като разумни хора с критично мислене ще подлагаме на съмнения приказките им. И няма да позволим в парламента отново да доминира  коалицията на войната – „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, „ГЕРБ-СДС“, „Български възход“ и ДПС.

В противен случай вероятността български съпрузи, бащи и синове да се окажат на новия Източен фронт, ще става все по-реалистична...


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар