Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2023 г.

Обърканите представи за историята в съвременна България

Като привърженик на националсоциализма г-н Раянов има всички основания да мрази Червената армия, защото тя е разгромила германския вермахт. Въпросът е защо демократичната общност приветства така възторжено действието му? 

 

Паметникът на съветската армия би трябвало да се нарича на Червената армия, както се е казвала армията, победила германския вермахт през Втората световна война. 

Но през 1954 г., когато той е построен, тази армия вече се нарича съветска, затова такова става и официалното му име. Казвам това, защото още тогава започва объркването на историческите факти.

Исканията за премахването (преименуване, разрушаване, унищожаване, преместване, трансформиране в нещо друго) на Паметника на съветската армия се появиха много скоро след като започна геополитическата преориентация на България от Източния блок (СИВ и Варшавския договор) към Западния (САЩ, обединена Европа, НАТО). Тогава паметникът, който неговите противници започват да наричат МОЧА (Монумент на окупационната червена армия) заради не съвсем цензурното звучене на съкращението, стана символ на подчинената роля, която България има в съветската сфера на влияние. Още една проява на българския комплекс за малоценност.

А колкото по-трудно ставаше за отрицателите на българския социализъм да убедят гласоподавателите, че са живели в съветски комунистически ад, толкова по-голямо ставаше ожесточението срещу паметника. Няма нужда да припомням многобройните акции срещу него, по-важното е, че те се ожесточиха с изострящото се противопоставяне между Русия и Запада, прераснало във война на Русия в Украйна.

Обаче последната акция срещу Паметника на съветската армия от 23 февруари 2023 г., целяща да демонстрира отношението на българите към Русия, показа доста объркани представи за историята.

Защото политическият активист, разбил с чук плочата с благодарствения надпис, 61-годишният пловдивчанин Светлозар Раянов се оказа привърженик на Луковмарш, както е заявил в своя фейсбук профил. Този факт прави действията му напълно обясними. Като привърженик на националсоциализма (какъвто по собствените му думи е и ген. Луков) г-н Раянов има всички основания да мрази Червената армия, защото тя е разгромила германския вермахт. Въпросът е защо българската демократична общност приветства така възторжено действието на г-н Раянов?

Отново искам да припомня, паметникът е на съветската/червената армия, а празникът 23 февруари отбелязва създаването на Червената армия от Лев Троцки през 1918 г. А тя се появява в Гражданската война, за да се бори срещу Бялата армия, защитаваща Руската империя.

Струва ми се, че ставащото около Паметника на съветската армия показва доста объркани представи за историята. Опитите за разрушаване на паметника са мотивирани от желанието да се протестира срещу действията на съвременна Русия, която обаче предпочита да се идентифицира с Руската империя, а не със съветския период. А най-голямата заслуга на Червената армия, в чест на която е построен паметника, е именно победата срещу нацизма, което май никой в България не иска да си припомня.


 Проф. Искра Баева, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар