Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2023 г.

Проф. Даниел Вълчев: Списъкът "Магнитски" има две цели, получаваме два знака

"Идеологическата, икономическата и политическата борби се изострят между САЩ и Русия и няма сива зона." 

 

"Получаваме два знака относно ситуацията със списъка "Магнитски". 

Първо, че идеологическата, икономическата и политическата борби се изострят между САЩ и Русия и няма сива зона. По отношение на четири от лицата - те са свързани с Русия и подозирани в руски интереси в България. По отношение на г-н Горанов е различно. Това е знак, че САЩ внимателно следят политическия процес у нас и дават знак на г-н Борисов да бъде по-гъвкав в разговорите при евентуално съставяне на евроатлантическо мнозинство в следващото Народно събрание."

Това заяви юристът проф. Даниел Вълчев по БНТ.

Той изясни смисъла на закона "Магнитски".

"Законът "Магнитски" е акт на американския Конгрес, който дава възможност на американската администрация да налага определени ограничения на чуждестранни по отношение на САЩ физически и юридически лица. В акта има две цели – едната е във финансовата система на САЩ да не влизат пари и други финансови активи, които са със съмнителен, престъпен произход. Втората цел е да се даде възможност на Държавния департамент да оказва политически натиск на други държави."

От юридическа гледна точка относно закона "Магнитски" Вълчев добави: "Законът се прилага единствено по отношение на чуждестранни за САЩ лица. Трябва да се има предвид, че това е административен акт, това не е съдебен акт, дори не е прокурорски акт".


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар