Зима

Зима
Пролет

16 март 2023 г.

Евелина Славкова: Кампанията за малките политически формации не е без значение

"Отговорът на въпроса кой ще е победител ще е труден и в самия изборен ден. Резултатите от екзит половете може да не дадат категоричен отговор."

 

 

"Трудно е от днешна гладна точка да се каже коя ще е първата политическа сила."

Това обясни пред БНР  Евелина Славкова, социолог от „Тренд“. Тя коментира изследване на агенцията, според което пет формации ще влязат в бъдещия парламент на предстоящите избори. 

Допитването е поръчано и финансирано от вестник „24 часа“. Реализирано е в периода между 6 и 13 март 2023 г. С почти изравнен резултат са коалициите „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) и ГЕРБ-СДС (25.6%).

"Практически има паритет между първите две политически сили, защото разлика е статистически незначима. Отговорът на въпроса кой ще е победител ще е труден и в самия изборен ден. Резултатите от екзит половете може да не дадат категоричен отговор. Вероятно ще трябва да изчакаме 3-ти април."

"От днешна гледна точка не виждаме сериозна кампания, която може да наклони везните в една или в друга посока", обясни още социологът.

"Политическото време, когато има кампания, се измерва по различен начин. Може да се случи нещо във вътрешнополитически или във външнополитически план, което да наклони в една или друга посока резултатите. Това е моментна снимка на обществените нагласи. На 31 март Тренд ще публикува последното си предизборно проучване."

Третата позиция към момента е за ДПС – с 13.6 процента подкрепа от заявилите, че ще гласуват. Следва „Възраждане“ с 12.9 на сто.

„Има интрига и в тази битка. Проучванията, които правим ние и другите агенции, обаче са на територията на България. От чужбина също се очакват 140-150 хиляди гласа. В Турция гласуват немалък брой за ДПС. „Възраждане“ също получават гласове от чужбина“, обясни Славкова.

„БСП за България“ взима 7.5 процента, ако изборите бяха сега.

„БСП в последните години намалява електоралната си тежест. Връщането на хартиената бюлетина ще даде някакъв бонус на партията. Част от по-възрастните хора, дистанцирани от изборния процес заради машините, ще се върнат.  Този бонус обаче може да бъде изяден от страна на „Левицата!“, която е конкурентна в лявото поле. Тя не се опитва да скъса приликата си с БСП и не се дистанцира прекалено много. Това не остава незабелязано от електората на червените. БСП имат сериозни проблеми и това оказва влияние на електоралните данни."

3.6% дават хората на партия „Български възход“.„Има такъв народ“ разполагат с 3.1% от гласовете на гласуващите.

„Кампанията за малките политически формации не е без значение. Важно е дали ще я форсират през последните седмици.“


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар