Лято

Лято
Лято

22 март 2023 г.

Владимир Шопов: Русия е готова да приеме ролята на младши партньор в стратегическата ос Китай - Русия

Според Шопов няма как да се каже, че Китай заема неутрални позиции, тъй като от година повтаря тезите на Русия 

 

"Ако някой е имал съмнения как изглежда и как се оформя структурата на международната система, то след посещението на китайския лидер Си Цзинпин в Русия те приключват. 

Има консолидация на стратегическата ос между Китай и Русия. Както в момента се развиват отношенията, Русия вече е готова да приеме ролята на младши партньор в тази ос. Си Цзинпин успешно стартира налагането на опит за създаване на нов международен имидж на Китай, който стъпва върху претенцията, че страната може да е посредник и да разрешава сериозни глобални конфликти."

Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов.

И допълни, че посещението на Си Цзинпин е по-скоро игра на символика, отколкото начало на реалистичен политически и институционален процес на разрешаване на войната в Украйна.

"Посещението беше интересно и от гледна точка на това, че Китай не държи много на мирния план за Украйна. Цялата дипломатическа архитектура на това посещение, на евентуалния диалог с Украйна, ми се струва, че щеше да бъде построена по различен начин, ако Китай имаше сериозно намерение да осъществява този план. Даваме си сметка, че освен всичко останало, тази война е битка на интерпретации и възприятия."

Според Шопов няма как да се каже, че Китай заема неутрални позиции, тъй като от година повтаря тезите на Русия.

"Ако иска да изиграе такава роля, трябва да видим опит на Китай да застане на еднакво разстояние от двете страни. Китай и Русия искат да заемат политическата инициатива и да стартират разговора за края на войната при условия, неприемливи за Украйна. Като през идните месеци да се опитват да създават впечатлението, че са водещите играчи, които теглят процеса към разрешаване. На Запад няма как това да бъде възприето."

Политологът определи като "изключително закъсняло политическо действие" евентуален разговор между Володимир Зеленски и Си Цзинпин.

"Ще има политическа активност, но няма да е достатъчна."


Няма коментари:

Публикуване на коментар