Зима

Зима
Пролет

10 април 2023 г.

Футболният куршум късаше мрежи и произведе цял отбор деца (галерия+видео)

Роберто Карлош празнува своя 50-и рожден ден със спомен за велика кариера

 

 

Ролята на фланговия защитник във футбола винаги е била подценявана.

Тези играчи не получават славата на нападателите, не контролират играта като халфовете и важните им намеси не са толкова бляскави, колкото на централните защитници и вратаря.

Само че няколко футболисти в историята нарушиха тази тенденция и се превърнаха в легенди и любимци на цяло поколение. Такъв е и Роберто Карлош, който днес празнува своя 50-и рожден ден.

Бразилецът е една от иконите на 90-те години и началото на новия век, като се отличаваше със силния си шут, бързина и прецизност.

Роденият в Сао Пауло играч не впечатляваше с ръст, но въпреки това беше страховит за съперниците.

Харесан е от "Палмейрас" като 20-годишен, след като впечатлява в три приятелски мача. В Европа дебютира с екипа на "Интер", но малцина помнят този му период, защото се превърна в една от най-големите легенди на "Реал" Мадрид.

Още при "нерадзурите" обаче той се отличи с най-запомнящото си качество, вкарвайки 30-метров пряк свободен удар в дебюта си. Треньорът на тима Рой Ходжсън иска да го използва като крило, но Карлош е категоричен с позицията си на левия бек.

Качествата му са добре известни на треньора на "Реал" Фабио Капело, който се учудва, че толкова лесно може да го привлече.

В продължение на 11 години Карлош беше неизменна част от състава на "Реал" Мадрид между 1996-а и 2007-а. Спечели четири пъти Ла Лига, три пъти Шампионската лига, а през 2002-а бе избран за втория най-добър играч в света, задминат само от Феномена Роналдо.

С екипа на "Реал" Карлош вкара няколко изумителни голове, които и до днес ме могат да бъдат повторени. Един от тях дойде със страховит изстрел в близост до флагчето за ъглов удар. Изпълнението изглеждаше практически невъзможно дори при повторенията.

Неговият талант да изстрелва топката с висока скорост при пряк свободните удари (и не само) го превърна в кошмар за противниковите вратари. Това му и донесе прякора Куршума. Много от попаденията му станаха факт, въпреки че стреля в ъгъла на вратарите. Те просто имаха минимално време да реагират.

69-те му гола за тима от "Сантяго Бернабеу" са невероятно постижение, но не и изненадващо, тъй като дори играчи като Зинедин Зидан и Дейвид Бекъм му отстъпваха топката след фаул пред наказателното поле. Рядко съжаляваха.

Карлош беше не по-малко полезен за Бразилия, като с националната фланелка изигра 125 мача. Единствено Кафу със 142 и Дани Алвеш със 126 могат да се похвалят повече. Тези тримата са доказателство какви бекове подари Селесао на света.

Карлош беше важна част от онзи легендарен тим на Бразилия на Мондиал 2002, който вдигна титлата след 2:0 във финала срещу Германия. Двамата с Кафу носеха заплаха по фланговете, докато съперникът вече трябваше да мисли за Роналдо, Ривалдо и Роналдиньо.

Най-великият му гол дойде именно с националния отбор през 1997-а в един мач с Франция в Лион. В 22-ата минута левият бек получи възможността да стреля от пряк свободен удар, а траекторията, която придоби топката и до днес е необяснима.

Личният живот на Карлош е не по-малко интересен, като той може да се похвали, че е баща на 11 деца от седем различни жени. Три от тях през годините го обвиняваха, че не полага достатъчно грижи, а през 2017-а той стана дядо за първи път.

След края на кариерата си бразилецът продължи да се занимава с футбол, като често играе благотворителни мачове и почти всяка година можем да го гледаме на терена. Поддържа перфектна физическа форма и дори се пробва да играе за аматьорски клуб в Англия.

Често може да го видим като гост-зрител на "Сантяго Бернабеу" и не е случайно, че той има статута на една от най-големите легенди на "Реал" Мадрид.



Николай Петров, Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар