Зима

Зима
Пролет

13 април 2023 г.

Доц. Стефан Дечев: Народът никога не е бил хомогенно нещо

По думите му политиците са представителна извадка от народа 

 

"Народът никога не е бил хомогенно нещо. 

В историята винаги е съществувал един малък сегмент от обществото, който е граждански и политически по-активен. Той очевидно никога не е бил достатъчен и затова българската парламентарна демокрация е страдала винаги от определени дефекти, още повече, че сега имаме огромната в последните 30 години и невиждана преди това в българската история емиграция. Тя намалява броя на онази част от гражданското общество, която би трябвало да гарантира ефективността на граждански контрол на политическата класа."

Това каза пред БНР историкът и изследовател доц. Стефан Дечев.

По думите му политиците са представителна извадка от народа.

"ГЕРБ са представителна извадка на тези, които през последните 12 години са успели да се внедрят в държавната администрация и хората около тях, както и едно малцинство, което живее още на антикомунистическата вълна от 90-те години. ПП-ДБ обединява градската десница, хора, завърнали се от чужбина, които не искат България само формално да е в ЕС, но по нищо друго да не прилича на останалите европейски държави. Електоратът на "Възраждане" тепърва трябва внимателно да се анализира."

Според Стефан Дечев големият проблем стои в политическата класа и упоритото нежелание на една част от нея да се осъществи т.нар. съдебна реформа, която да доведе до установяването на правовата държава, а оттам да спрат течовете на средства, за да може да се осъществи една социална политика.

"Да не забравяме, че последното редовно правителство (на Кирил Петков - б.р.) беше свалено, когато посегна на една митница, а темата за Македония беше само за пушилка."


Няма коментари:

Публикуване на коментар