Зима

Зима
Пролет

7 април 2023 г.

Александър Лукашенко – Бащицата

Създал си репутация на защитник на народа и борец срещу корумпираната власт, политикът печели доверието на хората 

 

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че на хоризонта се задава Трета световна война с ядрени пожари и посочи, че единствената алтернатива са преговори. 

В годишна реч за състоянието на нацията, той призова към незабавно прекратяване на огъня в Украйна и предупреди, че Русия може да бъде принудена да използва "най-ужасното оръжие", което не бива да се допуска.

Фаталистичната реч на Лукашенко идва само дни, след като той заяви, че е принуден да разположи руски ядрени оръжия на беларуска територия поради "безпрецедентен" натиск от Запада. "През последните две години и половина Република Беларус е подложена на безпрецедентен политически, икономически и информационен натиск от страна на САЩ, Обединеното кралство и неговите съюзници от НАТО, както и от страните членки на Европейския съюз", се казва в изявлението.

Верният съюзник на руския президент Владимир Путин твърди, че Западът планира да нахлуе в Беларус, за да "унищожи" страната му. По думите на Лукашенко, решението на Запада да изпрати танкове, ракети и артилерия в Украйна означава, че светът е по-близо от всякога до ядрен апокалипсис. Беларуският лидер настоя, че плановете на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус не са изнудване, а шанс да предпази Беларус от заплахите на Запада.

Александър Лукашенко, който е бивш председател на совхоз, на 10 юли 1994 година е избран за президент на Беларус. Това става 3 години след като бившата съветска република, граничеща с ЕС, получава независимост. В началото Лукашенко гальовно е наричан от сънародниците си "батька" (бащица). И до днес той остава верен на своя „бащински“ стил на управление.

Несменяемият лидер на Беларус е най-дълго управлявалият държавен глава в постсъветското пространство. 68-годишният самодържец е начело на държавата от 28 години. Политолози твърдят, че Лукашенко е успял да направи от своята държава с 10 милионно население един „миниатюрен Съветски съюз". Сравнително успешно развиващите се промишленост и селско стопанство се ползват с държавна подкрепа и извличат ползи от политическата обвързаност на страната с Русия.

Александър Лукашенко е роден на 30 август 1954 г. в селище от градски тип във Витебска област на Беларус. Бъдещият президент е отгледан само от майка си, която е доячка във ферма. Детството му преминава в село Александрия в центъра на колхоза Днепровски, където посещава гимназия. Още в ранна възраст Саша помага на майка си - цепи дърва, коси трева и дои крави. Тежката домашна работа не му пречи да се учи добре и да завърши музикално училище в класа по акордеон. В свободното си време пише поезия.

След завършване на основното училище, влиза в Могилевския педагогически институт към Историческия факултет. През 1975 г. Лукашенко е назначен в град Шклов, където заема поста секретар на комитета на Комсомола в средно училище. Там работи няколко месеца, а после отбива военната си служба. На 30-годишна възраст бъдещият политически лидер получава второ висше икономическо образование, завършвайки Беларуската селскостопанска академия.

Александър Григориевич влиза в политиката благодарение на постиженията си в колхоза Городец. Неговите усилия и заслуги са оценени от висшето ръководство на СССР и той е поканен в Москва, където става депутат на Белоруската ССР. След разпадането на Съветския съюз родината на политика става суверенна държава, което му позволява бързо да се издигне по вертикала на властта.

Създал си репутация на защитник на народа и борец срещу корумпираната власт, политикът печели доверието на хората. Хората подкрепят кандидатурата му на президентските избори през 1994 г., и той става първият президент на независимата Република Беларус, печелейки повече от 80% от гласовете. Вече близо три десетилетия Лукашенко е начело на страната.

През 1975 г. бъдещият беларуски лидер се жени за приятелката си от училище Галина Желнерович. Скоро в семейството се раждат две деца. Най-големият син Виктор Лукашенко днес заема поста съветник на беларуския ръководител на Съвета за национална сигурност на страната, а Дмитрий Лукашенко оглавява централния съвет на Президентския спортен клуб.

Беларуската преса съобщава, че през последните години президентът не живее със съпругата си, но официално продължава да е женен за нея. Галина Лукашенко живее в собствената си къща в село Рижковичи и е под постоянната защита на съпруга си, от чието име не дава никакви коментари на пресата за връзката си с него.

Според официалната информация през 2004 г. президентът на Беларус има незаконен син Николай, който според съобщения в медиите е роден от бившата лекарката на президентското семейство Ирина Абелская. Политикът има двама внуци и пет внучки.

Запален спортист

Александър Лукашенко посвещава голяма част от свободното си време на хокей на лед. Другото му хоби е ски бягането, като кара не само с бодигардове и сътрудници, но и се състезава с високопоставени служители от други страни. Лукашенко многократно участва в игрите на Нощната лига. Изключение е направено за беларуския президент: в графата "ръст и тегло" има само тире. Президентът крие данните си от съображения за сигурност, макар че според местните медии височината му е 182 см. Благодарение на редовната физическа активност, политикът не се оплаква от здравето си, въпреки че преди време имаше слухове, че е претърпял инсулт.


Заедно взимаме важни решения

Ние сме в постоянен контакт и всеки ден обсъждаме важни въпроси и взимаме нужните решения за ефективното им решаване. Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки заедно, за да гарантираме сигурността на нашите две страни, да дадем приоритет на обучението на войските, да увеличим бойната подготовка и организиране на редовни съвместни учения. Ние се противопоставяме на санкционния натиск на недружелюбни страни и на опитите да изолират Русия и Беларус от световните пазари.

Владимир Путин, президент на Русия

Саша беше голям красавец

Учехме в едно училище, той е с година по-голям от мен. Саша беше голям красавец, често водеше училищни вечери, много момичета бяха влюбени в него. Оженихме се, когато той завърши университета. Отначало живеехме в Могильов, но заради честите заболявания на сина ни се наложи да се преместим на село, по съвет на лекарите. През 1994 г., когато Саша стана президент, аз не се преместих в столицата, а останах с децата в провинцията. После те отидоха в Минск - влязоха в университета, а аз останах сама и все още живея в солидна, но съвсем обикновена къща. Не ползвам никакви привилегии, дори отглеждам добитък, имам си градина.

Галина Лукашенко, съпруга


 Румяна Генадиева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар