Зима

Зима
Пролет

23 май 2023 г.

Преди 30 години Марсилия стъпи на европейския връх. С измама

Европейският триумф на Марсилия обаче остава записан в историята. Това е шампионът на континента за 1993-а... 

 

В 42-рата минута на най-големия мач в кариерата си, грамадният защитник Базил Боли се извиси след центриране от ъглов удар на Абеди Пеле и прати топката с глава в далечния ъгъл. 

Ударът е перфектен и Себастиано Роси няма какво да направи. Марсилия повежда на Милан във финала на Шампионска лига, а попадението се оказва решаващо и единствено. Французите са на европейския връх през 1993 година, като стават първият отбор от страната, спечелил Купата с големите уши.

Това трябваше да е най-щастливият момент в историята на клуба от югоизточното крайбрежие на Франция, но вместо това той е свързван с всичко най-лошо в играта - измама, допинг, корупция, скандал... Историята не е забравена и 30 години по-късно, като остава една от спорните и противоречиви във футбола.

Собственикът на клуба - бизнесменът Бернар Тапи, дълги години не се интересува от футбол, а още по-малко от Марсилия. Той се издига в социалната йерархия, след като съживява няколко умиращи компании.

Когато кметът на град Марсилия Гастон Дефер го призовава да купи футболния клуб през 1986-а, Тапи вече знае какво е да успееш в спорта. По това време ръководи колоездачния отбор Ла Ви Клер, който печели в две поредни години "Тур Дьо Франс" чрез французина Бернар Ино и американеца Грег Лемонд.

Всичко, което Тапи докосва, се превръща в злато, а и Марсилия не е изключение. Той инвестира милиони в клуба под формата на пари за трансфери. Бяло-синята фланелка обличат асове като Жан-Пиер Папен, както и германците Карл-Хайнц Фьорстер и Клаус Алофс. Те печелят първата титла за Марсилия след 17-годишна пауза.

Истинската революция обаче се случва през 1989 година, когато са привлечени топ играчите Дидие Дешан, Енцо Франческоли и Крис Уодъл. Те също стават шампиони в първия си сезон, а освен това достигат европейски полуфинал, където отпадат от Бенфика.

Въпросното отпадане става при спорни обстоятелства след гол с ръка на португалците, а след мача Тапи уверява, че подобно нещо на Марсилия "повече няма да се случи".

Думите звучат странно, но в последствие се оказва, че собственикът е напълно сериозен. Загуба на финала от Цървена Звезда през следващата година го прави още по-амбициран за европейски трофей. И то - на всяка цена.

През 1992-ра доминантът Марсилия, вече и с Руди Фьолер в състава си, става шампион за четвърти пореден път във Франция, което означава класиране за Шампионска лига. Турнирът току що е преименуван и с променен формат, като приходите за отборите-участници значително се увеличават.

След рутинни победи над северноирландския Гленторан и румънския Динамо Букурещ, Марсилия попада в груповата фаза с Рейнджърс, Брюж и ЦСКА Москва.

Там отборът, воден от белгийския специалист Реймон Гьоталс, е непобеден след три победи и три равенства, като Марсилия показва лицето си на страшилище при разгром с 6:0 над ЦСКА Москва. Именно руснаците отстраняват актуалния първенец на континента Барселона в предварителните кръгове. В последствие треньорът на ЦСКА Генади Костилев дава интервю в руската преса, в което казва, че някои хора от ръководството на Марсилия са повлияли на негови футболисти и са предлагали пари мачът да бъде загубен. Не много хора из Европа в онзи момент го приемат за важно, въпреки че... то си е точно така. Защото това е намек за "пробиване" на играчи, нали?

Подозренията обаче не спират тук. Марсилия и Рейнджърс са с по 6 точки преди решителен мач между двата тима за първото място в групата, даващо прави на участие на финала. Във въпросния двубой шотландците са без звездния си нападател Марк Хейтли, който получава червен картон срещу Брюж. Хейтли разкрива, че е получил обаждане от "приятел на приятел", който му предлага огромна сума пари да не играе срещу Марсилия. Англичанинът отказва, но въпреки това е изгонен с червен картон преди решителния сблъсък.

На 7 април 1993 година Рейнджърс гостува на "Стад Велодром" без най-добрия си играч. Срещата завършва при резултат 1:1, което запазва първото място на французите. Победа в последния кръг при гостуването на Брюж със сигурност ги праща на финала и тя е постигната с 1:0 след много ранен гол на хърватина Ален Бокшич. Рейнджърс остава втори в групата с изоставане от една точка. Марсилия достига втория си финал в последните три години, а съперник е Милан на Фабио Капело, като дестинацията за големия мач е Мюнхен.

Преди това обаче Марсилия е в люта битка за титлата във Франция с ПСЖ и Монако на Арсен Венгер. Трофеят може да бъде подсигурен с победа над Валенсиен четири дни преди европейския финал. Жан-Жак Едели, бивш играч на Нант и тогавашен на Марсилия, се свързва с бившите си съотборници Хорхе Буручага, Кристоф Робер и Жак Гласман, като урежда те да играят симулативно. Съпругата на Робер се среща с Едели и получава 250 хиляди франка.

Марсилия печели с 1:0, като целта на подкупа е тимът да бие без напрежение, да запази сили и да бъде свеж на финала на Шампионска лига. Никой не е против триумфа на "бяло-сините" в онзи момент. Все пак те могат да станат първият френски отбор, който печели най-престижната надпревара. Звездният състав на Тапи се носи на гребена на славата.

Милан е големият фаворит обаче. Росонерите стигат до финала след осем победи в осем мача и само един допуснат гол. Марко ван Бастен е най-добрият нападател в света, а зад него са Донадони, Рийкад, Костакурта, Малдини, Барези, Тасоти. Няма какво да се обърка.

Мачът е страхотен, като защитата на Марсилия успява да се справи с Ван Бастен, но въпреки това Фабиен Бартез трябва да прави няколко намеси. Голът на Боли носи трофея на французите, а президентът Тапи се втурва на игрището, като опитва да е част от всяка една снимка на фотографите.

Две седмици след като капитанът Дидие Дешан вдигна Купата на Шампионска лига, е подадена жалба към магистрата на Валенсиен Ерик де Монтголфие. Призован от треньора си, на когото по-рано признава какво е извършил, Кристоф Робер разказва за подкупа. Заровил е парите в градината на леля си, като по-късно признава, че го е направил, защото тези мръсни банкноти "вонят твърде много".

Жан-Жак Едели, който урежда схемата, е задържан и казва, че е действал под натиска на ръководството на Марсилия. Думите му се потвърждават, когато полицията нахлува в офисите на клуба и намира плик, подобен на този, в който са връчени парите на Робер. През февруари 1994-а президентът на Марсилия Тапи, заедно с Робер, Буручага и директорът на марсилци Жан-Пиер Бернес са арестувани и обвинени в корупция, както и опит за манипулиране на свидетели.

Бизнесменът Тапи изтърпява присъдата си от осем месеца в затвора. През 2021 година той почина на 78-годишна възраст.

Наказанието за Марсилия е да не може да защитава титлата си в Шампионска лига, както и да не участва на тогавашното Световно клубно първенство. Освен това титлата във френското първенство е анулирана, а клубът трябва да започне следващия сезон от втора дивизия.

Едели също признава, че преди самия финал срещу Милан, той и още няколко негови съотборници са ползвали "странни инжекции", които са го накарали да се чувства много различно по време на мача. Дълги месеци и години витаят и съмненията за допинг, като и други бивши звезди от този период са намеквали, че в клуба са били "доста напред" за времето в това отношение.

Европейският триумф на Марсилия обаче остава записан в историята. Това е шампионът на континента за 1993-а, така казват статистиките.

Макар и до днес немалко футболни хора да отказват да го признаят за заслужен такъв.


Николай Петров,  Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар