Зима

Зима
Пролет

30 май 2023 г.

Доц. Наталия Киселова: Напрежението около записите се нагнетява излишно

"Тяхното поведение е допустимо, ако имаш абсолютно мнозинство. Но да прекроиш държавната администрация, когато си далеч от половината, е самохвалство." 

 

"Напрежението около записите на "Продължаваме промяната" се нагнетява излишно."

Това мнение изрази специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Това не е класическа партия. Те от самото си начало заявиха, че ще бъдат облачна партия, тя се различава по начина по който функционира - повече виртуално. Но тяхното поведение е допустимо, ако имаш абсолютно мнозинство или близо до квалифицираното. Но да прекроиш държавната администрация, когато си далеч от половината, е самохвалство", посочи експертът.

Доц. Киселова коментира и дали президентът има право на политически изказвания, каквито направи вчера Радев при връчването на мандата на акад. Николай Денков.

"Остри реплики между парламентарните групи и президента не са изключение. През 90-те години имахме такива случаи на противопоставяне между президента Желев и премиера Виденов. КС, в решение от 95 г., изрази становище дали може президентът да прави политически изказвания отвъд конституционните си правомощия. КС каза, че той е политически орган и има право на мнение, които не винаги да са в синхрон с политиците", конкретизира доц. Киселова.

"Не виждаме нищо ново, само героите са нови", посочи доцент Киселова.

"В петък Народното събрание предвиди, че в тримесечен срок ще има избор на нови членове на ВСС и тези, които са избрани, но не са встъпили в длъжност, няма да се считат за избрани. Това се случи с промени в НПК и Закона за съдебната власт. Вероятно това е мотивирало Иван Гешев да се обърне с питане към Конституционния съд за това дали може този състав на ВСС да прекрати предсрочно мандата му", заяви специалистът по конституционно право.

Тя подчерта, че законът все още не е обнародван с указ от президента, а законовият срок е 15 дни. Очаква това да стане в края на седмицата. Както и че Гешев ще атакува и него пред КС.

Доц. Киселова припомни, че това не е първият случай на такива разгорещени дебати по върховете на съдебната система.

"Назад в годините имаше такъв проблем - светкавично сменен ВСС при рокадата на Никола Филчев и Бойко Рашков. Другият подобен случай - президентът не назначи новоизбрания председател на ВАС, тъй като в последните си дни ВСС го избра и президентът върна с искане новият състав да препотвърди избора", даде примери конституционалистът.

"Ако КС каже, че този Висши съдебен съвет е извън мандат и не е допустимо да взима решения, ще се постави въпросът за самия КС, който също е с непопълнен състав и част от решенията се взимат бавно, защото трудно се събира мнозинство", предположи доц. Киселова.

Тя припомни, че с промените, които се очаква да бъдат обнародвани, е записано, че започналите процедури ще бъдат по новия ред. Очакванията ѝ са все пак да не започне процедурата по отстраняване на главния прокурор.

"ВСС може да замрази производството до решението на КС, това става с мнозинство. Държавен вестник излиза във вторник и петък. Ако има насрочено заседание за петък, може да бъде разгледан въпросът", уточни доц. Киселова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар