Зима

Зима
Пролет

15 май 2023 г.

Абонати на „Булсатком“ без телевизия заради липса на лиценз

Съдът установява по дело образувано през 2021 г., че компанията използва софтуера на устройствата незаконосъобразно

 

Вече почти седмица голям брой абонати на Булсатком нямат достъп до телевизионната услуга, за която са заплатили. На екраните на телевизорите им се показа съобщение “no cert” или е блокирал на канала на БНТ 1.

В свое съобщение до медиите Булстаком заяви, че е обект на целенасочена атака към услугата сателитна телевизия и привидя опит да се „дискредитира целия сектор на телекомуникационни услуги в България и възпрепятства здравословното функциониране на конкурентния пазар.“

Истината изглежда се крие на друго място. По дело образувано през 2021 г. в Софийски градски съд се установява, че Булсатком е използвало софтуер за предоставяне на сателитна телевизия незаконосъобразно и без да има право на това. С други думи Булсатком вече не може да използва лиценза инсталиран на крайните устройства на оператора, с който потребителския софтуер на практика може да се управляват менютата през дистанционните на потребителите. Всеки подобен софтуер подлежи на лицензиране и поддръжка за ползване като по закон максималния срок за подобна лицензия е 10 години.

Тези устройства са наследени още от създателите на компанията и с модели произведени през далечните 2006 г., 2009 г. и 2011 г., Въпреки възрастта си те функционират и подмяната се налага не заради самите тях, а за да бъдат заменени за други, чиито лиценз на софтуера не е изтекъл все още.

„В Булсатком отдавна знаят за риска от подобно развитие още от 2021 г., но не са предприели мерки до този момент, а резултата е за потребителите на телевизионната услуга“, казва адвокат Пламен Петков представител на собственика на софтуера, цитиран от Glasove.com.

По време на съдебното производство Булсатком заявява пред съда, че не използва тези устройства, които днес не работят, от 2018 г. Днес компанията изпитва затруднения с устройствата, за които е заявило пред съда, че не използва. Междувременно Булсатком  имат кампания за връщане на същите стари устройства, които след почистване се пускат отново в оборот. Кога ще блокират следващите устройства, не знаем.

По експертна оценка броя на абонатите на Булсатком през годините варира между 600 000 и 800 000, болшинството, от които използват стари устройства. Подмяната изцяло би струвала между 25 и 40 милиона евро, в зависимост от функционалностите и качеството на устройствата. Към проблема добавяме и времето за производство, доставка и подмяна на такъв брой устройства, който при сегашната ситуация с веригите на доставка би бил минимум две години, ако не и повече. Дали Спас Русев е готов да направи тази инвестиция и да подсигури телевизионната услуга за абонатите си е въпрос, на който клиентите на компанията ще получат отговор през следващите години.

Булсатком беше в дълъг процес на поредна препродажба, която завърши през септември 2022 г. с придобиването на компанията от Спас Русев. По-късно стана ясно, според медийни публикации, че сделката е била финансирана от друг голям играч на пазара, Юнайтед Груп, които са собственици на Виваком и Нова телевизия.

Придобиването на компанията беше атакувана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от другите два телекома А1 и Йетел, като нарушаваща конкуренцията на пазара и незаконосъобразна. КЗК не се е произнесла по въпроса до днес.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар