Зима

Зима
Пролет

23 юни 2023 г.

Журналиституция

Критична обективна журналистика в България няма. Всеки служи на някого. И всички като побеснели кучета се нахвърлят върху всеки, който призовава да има здрав разум 

 

Когато едно общество е болно, един от признаците е, че журналистиката преминава в журналиституция. 

Важното е кой плаща, кой е собственикът на медията и на кого трябва да се служи. В никакъв случай това не е на обществото. 

Журналистите трябва да са посредник между политици и народ. Да са критични. А не да обслужват. Но в България, където борбата за хляба е жестока, особено в този бранш, почти не останаха журналисти. 

Колко по-важно е да дъвчеш темата за умрелите милионери на подводница, отколкото живота на хората в наводнените в България райони. Колко по-доходоносно е да пишеш за клетите укробежанци, отколкото да разкажеш историята на българско дете, загинало заради липса на пари в държавата, да го прати на лечение в чужбина. Колко по-популистко е да пишеш за Зеленски, отколкото какви ги вършат българските политици.

Критична обективна журналистика в България няма. Всеки служи на някого. И всички като побеснели кучета се нахвърлят върху всеки, който призовава да има здрав разум. Имам усещането, че голяма част от обществениците живеят в някакъв паралелен свят, като с нокти и зъби се борят някой да не ги измъкне от илюзиите.

Някои от представителите на тази журналиститутска професия минават границите на психиатрията с подскоци и спокойно си пасат из зелените пасища на безумието. 

Един рошав папионест журналиститут дори призова тези дни за шпицкоманди по медиите срещу руска пропаганда. Не знам защо си мисля, какъв прекрасен военен кореспондент ще бъде въпросният в Украйна, тъкмо на място ще отразява злите рашки и ще се бори с Путин. Защо да не го пратите веднага там? Да се бори с Путин. Че то е много лесно да си пушиш пурата на дивана, да плющиш отлежало уиски и надменно да обясняваш как трябва да се борят руснаците. Чакаме. Чакаме светлия му пример!

Някои журналиститути пък се нахвърлиха върху Соня Момчилова. Жената си има много кусури, но си беше права, че лъжите на укрите са големи и ни правят на камилчета с измислените си новини. Ама явно в държавата на лъжата е престъпление да казваш истината. 

Какъв е резултата ли? Все по-малко хора гледат телевизия и четат медии. Което е и опасно, защото в социалните мрежи информацията често е подвеждаща. А мнозинството хора са напълно неспособни да различат фалшива от истинска новина. 

 

Елена Гунчева-Гривова

Няма коментари:

Публикуване на коментар