Зима

Зима
Пролет

8 юли 2023 г.

Хибридната война срещу българския туризъм

Българинът се заблуждава от агресивната антиреклама и изпада в паника от медийните атаки в ущърб на нашето крайбрежие 

 

Кога в Министерство на туризма ще изработят адекватна програма за противодействие на хибридната война срещу морските ни курорти? 

Кога държавата категорично ще застане на страната на туристическия бранш и ще докаже с факти и подходяща реклама безопасността, високия стандарт в обслужването и уникалните природни дадености на нашето Черноморие?

Това се питат стотици хотелиери и ресторантьори този сезон. Отливът от български и чуждестранни туристи е видим. Хотелите продължават да са заети наполовина дори в средата на юли. Туристическият бранш по морето е изправен пред колапс. Дори през летата на тригодишната Ковид-пандемия не сме били свидетели на такъв отлив – отменени са 30% от резервациите от европейските туроператори.

А българинът се заблуждава от агресивната антиреклама и изпада в паника от медийните атаки в ущърб на нашето крайбрежие. Особено вредни за нашия имидж са коментарите на многознайковците в социалните мрежи: то не бяха умрели крави (най-вероятно изхвърлени от преминаващи търговски кораби в Черно море), то не бяха „биологични и радиоктивни отпадъци“ от язовир „Нова Каховка“, то не бяха злонамерени постове на уж „българи“, които снимаха „повишени“ цени в ресторантите, то не бяха „родолюбци“, които прехвалваха „турската евтиния“ и „гръцкото гостоприемство“.

А се мълчи за солените глоби в южната ни съседка, за петчасово чакане на границата, за култивираните рибни продукти, които се сервират в гръцките ресторанти. Нашите риболовни компании и обикновени рибари доставят наистина диво уловена риба в ресторантите ни, а не отгледана в садки, хранена с отпадни продукти и натъпкана с антибиотици. Това са факти, които не трябва да се крият.

Още нещо: толкова богата културна програма (фестивали, концерти, изложби, семинари), каквато предлагат Бургас, Созопол, Поморие, Варна, Балчик, Несебър и всички прилежащи към тях комплекси, не съществува никъде в Гърция и Турция. Освен плаж и тук-там археология – едни безчувствени останки в тези държави, няма нищо, което да обогатява културния хоризонт на гостите от Европа.

Очевидно хибридната война срещу нашия туризъм е подклаждана от съседните държави, за да се зачертае България като атрактивна дестинация – защото военната ситуация в Европа е идеална и за други цели.  

Къде са държавните чиновници у нас, които да излязат пред големите европейски медии и да заявят с научни доказателства, че по нашето крайбрежие няма замърсяване? 

Какво правят българските евродепутати? Защо мълчат? Чакаме тяхната категорична позиция не само в Европарламента, но и да дадат интервюта за BBC, за Deutsche Welle, за Agence France-Presse и други авторитетни медии.


Анжела Димчева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар