Зима

Зима
Пролет

9 юли 2023 г.

Предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна - жест на отчаяние и безсилие

Това е циничен опит да се удължи агонията на сегашните украински власти, независимо от цивилните жертви 

 

Решението на администрацията на Джордж Байдън да снабди режима в Киев с касетъчни боеприпаси е още едно крещящо проявление на агресивния антируски курс на САЩ, насочен към максимално протакане на конфликта в Украйна и войната до „последния украинец“.

Това е циничен опит да се удължи агонията на сегашните украински власти, независимо от цивилните жертви. Вашингтон е наясно, че „обещанията“ на укронацистите да използват тези оръжия „внимателно“ и „отговорно“, нищо не струват. Под ударите, както се е случвало всеки път, когато все по-смъртоносни оръжейни системи на САЩ и НАТО са били предавани на Украйна, ще се окажат мирните хора.

Опитът с използването на касетъчни боеприпаси в Близкия изток и в други региони на света показва, че техните елементи могат да останат невзривени дълго време и се детонират след края на военните действия. Доставяйки касетъчни боеприпаси, Вашингтон всъщност ще бъде съучастник в минирането на територията и ще сподели изцяло отговорността за загиналите от експлозии, включително руски и украински деца.

В същото време постоянното разширяване на военните доставки, предназначено, според плана на американската администрация, максимално  „да повдигне залозите“ в конфликта, означава все по-дълбоко въвличане на САЩ и техните сателити в военни действия. Международната общност няма право да пренебрегва тези очевидни факти и трябва да им отговори адекватно.

Предоставянето на касетъчни боеприпаси - жест на отчаяние и безсилие на фона на провала на широко рекламираното украинско „контранастъпление“. Поредното „оръжие-чудо“, на което разчитат Вашингтон и Киев, без да се замислят за сериозните последствия, по никакъв начин няма да повлияе на хода на специална военна операция, чиито цели и задачи ще бъдат напълно постигнати.


 Мария Захарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар