Зима

Зима
Пролет

21 юли 2023 г.

Димитър Попов: Министерството на туризма трябва да се разпусне

"Ние не знаем в министерството кой се занимава с пазарите. Не знаем и какви клипове се въртят по чуждите медии. Нещата са трагични!" 

 

"Министерството на туризма трябва да се разпусне."

Това заяви пред БНР Димитър Попов, представител на голям датски туроператор у нас.

"Необходим е един министър, който наистина да разбира от туризъм, за да осъществи кадрови промени. Албания направи абсолютен бум. Хората там си вършат работата. В Македония също е така. Ние не знаем в министерството кой се занимава с пазарите. Не знаем и какви клипове се въртят по чуждите медии. Нещата са трагични! Само реклама от страна на туроператорите не е достатъчна", смята Попов.

"Тя е директно към клиента. Виждат се конкретни продукти.  Но туроператорът има нужда от имиджова реклама. Реално ние нямаме реклама. 30 години не можем да си преброим леглата", отбеляза още Попов.

"С презастрояването и влошаването на продукта, изгонихме традиционните пазари – Скандинавия и Германия. Спадът на записванията не е заради язовирната стена в Украйна. Тенденцията е трайна и ще се запази. Единственото спасение е да се търсят и други пазари. Виждам ги най-вече в Близкия Изток. Това са доста платежоспособни туристи  и са семейства с много деца са. Трябва Министерството на външните работи да види какво може да се направи с визите. Без облекчен визов режим такъв туризъм не може да се прави"
, обясни експертът.

Димитър Попов посочи причините за по-краткия летен сезон у нас.

"Заради лошото време голяма част от резервациите бяха анулирани в края на май и началото на юни. Преди руснаците и немците идваха с чартъри и при лошо време. Нямаха клаузи за анулиране заради това. Ние ги заменихме с румънци и туристи от други съседни страни, които идват със собствен транспорт и правят резервации през хотелските търсачки. Клаузите при тази резервация са за анулиране до последния момент. Доста трудно ще наваксаме до края на годината.

Някакви анализатори казват, че всичко е препълнено. Но влезте в една хотелска търсачка и ще видите, че за първата седмица на август – пик сезон, 370 хотела в Слънчев бряг имат свободни легла. Не мога да се убедя, че всичко е пълно, а и пилците се броят на есен."

"През зимата, ако няма сняг и разчитаме на гръцки и румънски туристи,  пак ще има анулиране", прогнозира той.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар