Зима

Зима
Пролет

6 август 2023 г.

И това “дьонме” се оплаква?

Да си продажник на род и родина е характерно за човешката природа, винаги е имало такива, и винаги ще има. Истината е, че ние сами, чрез подобни дьонмета, се предлагаме и продаваме собствения си суверенитет…

 

 

“Ние не можем - и не бива да отнемаме правото на кремълските дьонмета да говорят. Но можем да им вземем монопола върху промиването на български мозъци. За тази цел политици и общественици, ценящи европейската и атлантическа принадлежност на България, трябва да започнат да говорят - системно да говорят.”

Това е част от статуса препечатан в Епицентър на един известен анализатор (Огнян Минчев - бел.ред.), с който съм се озовавал на една маса в резиденцията на американското посолство. Там видях - на него и на други колеги анализатори - разсъжденията им и най-вече ефекта, който има  присъствието им там, на тази вечеря в тази компания. Беше изключително ценно за мен, защото тогава разбрах нещо ключово: как работи системата за насаждане на една гледна точка, на една “истина”, на един начин на мислене. Като застанат пред посланика на САЩ и започват да повтарят - ПО ТЯХНА СОБСТВЕНА ИНИЦИАТИВА - тезите, които посланика, вероятно не възразява да чуе.

Та да се върнем на това “дьонме” (на снимката), за да ползвам собствения му израз. Той принадлежи на най-жалката категория хора - продажниците. И майка и родина ще продаде - но, дръжте се здраво, не за пари, а за едно елементарно благоволение. Да влезе в светлината на прожекторите, мислейки си, че защитавайки гледната точка, тоест интересите на САЩ, той ще получи тяхната благословия и индулгенция. Повярвайте ми, не можете да си представите една вечеря и една снимка с посланика какво състояние на духа предизвикват в тези хора, които после Ви заливат по националните медии с “правилните тези”.

Та да стигна до същественото. Това “дьонме” казва, цитирам: “Пропагандният монопол на путинската агресия в България е недокоснат - СЕМ, “национални телевизии”, програма Хоризонт… Интернет е техен, социалните мрежи се контролират от техни фирми - и до ден днешен”. От позицията на човек, който е бил тук и там и познава и медийната и политическата система изригнах от наглостта на това “дьонме”.

Кой точно има пропаганден монопол, бе? Колко точно са анализаторите, които имат капацитета и независимостта да произвеждат собствени разсъждения от позицията на български анализатори? От позицията на коментатори на вътрешнополитическите процеси на суверенна държава, а не да повтарят тези, които се харесват на една или друга чужда държава? И това “дьонме” се оплаква?

Ще използвам един пример, за да се аргументирам. Колко точно от всичките национални анализатори ползват аргумента, в един или друг момент на техните “анализи”, че в България има пропутинска пропаганда? Не като бройка, а като съотношение. Аз бих казал 90% и съм консервативен. 

Бил съм в ефирен сблъсък вероятно с всеки един от по-известните анализатори и почти не мога да се сетя за някой, който в един или друг момент да не е ползвал наратива за “Путин” и “Кремъл”.

Това е отговорът на въпроса кой е пропагандистът. Кой е дезинформаторът? Защото върхът на наглостта на подобни продажници е, че малкото анализатори и политици, които защитават българската гледна точка, трябва да бъдат “забранени” и орязани от национален ефир. За това атакуват непрекъснато президента. Защото човекът защитава българския национален интерес. И ако знаехте една малка част то това, което знам и съм виждал, нямаше толкова много хора да повтарят и те, като латерни, наратива за “путинската пропаганда

Защото, уважаеми приятели, в България наистина има пропаганда, но тя не е руска. Тя работи чрез българи, чрез подобни хора като “дьонмето”, което коментирам, които наливат антибългарска и антидържавна пропаганда, мислейки си, че тя е в полза на интересите на САЩ - не за друго, а за да се харесат те на Великия везир. И да Ви кажа още една истина. Американското посолство вероятно съзнава какво влияние има в България. Но те постигат подобно влияние посредством самопредлагането на тези българи, на които им е вкоренено да се просват на килимчето пред Великата порта, независимо дали тя е в Цариград или във Вашингтон. Да си продажник на род и родина е характерно за човешката природа, винаги е имало такива, и винаги ще има. Истината е, че ние сами, чрез подобни дьонмета, се предлагаме и продаваме собствения си суверенитет… за една снимка и една вечеря в посолството. А ако има снимка със Зеленски, вече е върхът. 

Затова ме поканиха и мен, в посолството - за което съм благодарен, защото нямаше къде другаде да видя това, което видях там. Домакините ни бяха любезни, сдържани и не правеха вътрешнополитически коментари, естествено. Една голяма държава като САЩ не работи така. Те чакат да видят кой ще им се предложи и, повярвайте ми, кандидати не липсват. Така работи системата. За това Ви насаждат идеята, че националният празник трябва да се смени, че терминалът на Лукойл в “Росенец” трябва да се прекрати, че дерогацията за внос на руски петрол трябва да се преустанови и така нататък.

И накрая излизат и казват “има пропутинска пропаганда”.

Впрочем утре сутринта съм в bTV, веднага след новините в 08:00. От сега мога да се хавана на бас с всеки един от Вас, че ушите ми ще чуят името на руския президент.

“Дьонмето” Огнян Минчев

 

 Слави Василев
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар