Зима

Зима
Пролет

4 август 2023 г.

Г-жо Масрали, докато ЕС прави същото като в Нигер, нямате никакво право Вие да ги съдите

Да се възстанови справедливостта - да се решат трудностите, свързани с настоящата ситуация на територията на ЕС - е необходимо незабавно 

 

„ЕС смята спирането на RFI и France 24 в Нигер за неприемливо. Тази мярка е сериозно нарушение на правото на информация и свободата на изразяване“, написа в Twitter тази сутрин прессекретарят на Европейската служба за външна дейност и Жозеп Борел, Набила Масрали.

Г-жо Масрали, много се радваме, че обърнахте внимание на положението на медиите и правата на журналистите по света. Вярно, Нигер не е в ЕС. Но, явно Вие имате разширено тълкуване на своите правомощия. Да видим как стоят нещата в сферата на вашата пряка компетентност.

Министерството на външните работи на Русия води статистика за подобни нарушения вече няколко години. Жалко, че Вие не знаете.

И така:

- С решение на Съвета на ЕС е прекратено излъчването на руските телевизионни канали Първи канал, Русия 1, NTV и REN TV, както и всяко съдържание на каналите RT и Sputnik, лицензът на Царьград е спрян.

- Персонални санкции са въведени срещу руски журналисти и медийни мениджъри: Олег Добродеев, Павел Гусев, Алексей Пиманов, Дмитрий Кисельов, Маргарита Симонян, Борис Корчевников, Марина Ким, Кирил Вишински, Кирил Клейменов, Марина Ахмедова и много други.

Сега за страните от ЕС:

В Австрия глобяват за повторно публикуване на материали на RT и Sputnik.

В България е ограничено излъчването на RT и Sputnik.

В Германия Комисията за лицензиране и надзор (ZAK) забрани излъчването на RT DE в Германия.

В Италия са блокирани метките на VGTRK.

В Латвия е забранено излъчването на телевизионни канали Rossiya RTR, Rossiya 24, TV Center, THT, CTC, RTVI, Pepper!, RBC, My Planet, Domashniy, NTV и още 18 канала на холдинга Gazprom-Media, блокиран е достъпа до уебсайтовете lenta.ru, ria.ru, vz.ru, а Марат Касем, главен редактор на Sputnik Литва, беше арестуван.

В Литва са забранени всички руски канали, блокирани са всички сайтове, където те могат да се гледат онлайн.

В Люксембург спряха излъчването на RT и Sputnik.

В Малта блокираха сателитното излъчване на руски телевизионни канали.

В Полша е забранено излъчването на RT, RT Documentary, RTR-Planeta, Soyuz TV и Russia 24. 

Във Финландия е спрян RT.

Във Франция дейността на каналите Sputnik в социалните мрежи е спряна, сметките на RT France са блокирани, руските телевизионни канали RTR Planet, Russia 24 и TV Center са изключени, медийният регулатор прекрати излъчването на Channel One, Russia 1 и НТВ.

В Естония беше спряно излъчването на RTR Planet, NTV Mir и Russia 24, блокирани са всички сайтове, където те могат да се гледат онлайн, беше блокиран достъпът до руските новинарски сайтове ntv.ru, ren.tv; 5-tv.ru; 78.ru; 1tv.com; lenta.ru; tass.ru.

Това е само част от целия ​​изграден механизъм за системно нарушаване на правата на медиите и журналистите в ЕС. Наистина сериозно посегателство върху правото на информация и свободата на изразяване. 

Да се възстанови справедливостта - да се решат трудностите, свързани с настоящата ситуация на територията на Европейския съюз - е необходимо незабавно. Ние говорим за това вече много години.

След това Вие можете спокойно да обърнете внимание на ситуацията в Нигер. И докато ЕС прави същото като в Нигер, нямате никакво право Вие да ги съдите.


Мария Захарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар