Зима

Зима
Пролет

16 август 2023 г.

Алексей Петров - от "най-добрата барета" през "Октопод", "Лев инс", ДАНС до "лоялен гражданин"

Той до голяма степен въплъщаваше типичния образ на силовите играчи, които превзеха сцената през 90-те и постепенно се превърнаха в ключови фигури в бизнеса и политиката 

 

Бившата барета и преподавател по национална сигурност Алексей Петров е бил убит днес по обяд в кв. "Драгабевци" в София. Това се е случило в близост до ресторант "Воденицата".

Убийството е знаково, досега Петров оцеля при два атентата.

Алексей Петров имаше огромни връзки както в подземния свят, така и сред политическия елит, издигнал се до съветник в ДАНС и кандидат-президент.

Петров имаше много лица: бивш служител и агент под прикритие на контраразузнаването, бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, преподавател по "Фирмена сигурност" в УНСС, основател на катедра "Киберсигурност" в Пловдивския университет, издател на вестник "Галерия" и съветник в Държавна агенция "Национална сигурност".

Той до голяма степен въплъщаваше типичния образ на силовите играчи, които превзеха сцената през 90-те и постепенно се превърнаха в ключови фигури в бизнеса и политиката.

След бурните години на 90-те, Петров претърпя метаморфоза, типична за много подобни лица от прехода в Източна Европа. Той започна постепенно да изсветлява бизнеса си, както и да влиза в официални отношения с държавни институции.

Алексей Петров отговаря точно на определението "човек с минало". Завършил е милиционерското училище в Пазарджик, където се сдобива с прякора "Трактора", заради амбициозния си характер. След това като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, известен по времето на социализма като "червените барети", участва в обезвреждането на опасен терорист на софийската Централна гара.

Съучредител е на застрахователните дружества „Аполо и Болкан“ и „Спартак“. До 2000 г. е член на борда им, както и на „Средец М“, а по-късно и на „Левски Спартак“.

До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата. Член на Надзорния съвет на НОИ и доскорошен председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г.

Тръгва от ДС

Преди 1989 г. Алексей Петров работи към Шесто управление на Държавна сигурност, направление "Терор", към чиято структура са баретите. Държавна сигурност е общото име на тайните служби на комунистическия режим.

Обща фирма с Борисов

В началото на 90-те години на 20 век напуска системата на МВР. Създава обща фирма с Бойко Борисов, който по-късно става главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и лидер на партия ГЕРБ. Петров и Борисов са били съотборници в отбора по карате.

Алексей Петров е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми от този период. Той е член на УС на застрахователната фирма "Атлас" ООД към 1993 г. Петров е член на съвета на директорите и съдружник на ЗПАД "Аполо и Болкан" от 1995 до 1999 г. Между 1995 и 2008 г. той е член на ръководството и съакционер в застрахователно и презастрахователно акционерно дружество "Средец М".

През 1996 г. създава бившето ЗАД "ЗK Спартак", което впоследствие се преименува на "ЗК Левски Спартак" - първообразът на една от най-големите съвременни застрахователни компании "Лев Инс".

През 90-те години на миналия ХХ век той участва като съосновател или съдружник в още няколко компании като "Бул пауър" АД, "Квон България" ООД, "Лева груп" ООД, "Кайлъка ресурс" АД" Плевен, "Ай Ти Ви" ООД и др., като постепенно прекратява участието си в ръководството им.

До 2000 г. участва в управлението на застрахователни компании, сред които и дружеството "Левски Спартак", което след това става "Лев инс".

Между 2000 и 2007 г. Алексей Петров обединява бизнеса си под шапката на "Лев Корпорация" АД (с предишни наименования Лев Интеркорпорация, Спартак Интер Холдинг). "Лев Корпорация" притежава участие в десетки компании в различни сектори на икономиката: небанкови финансови услуги, производство, транспорт, туризъм, земеделие, корпоративна сигурност и др.

Най-големият им бизнес е застрахователна компания "Лев Инс" АД. Компанията имаше интерес да придобие френската "Креди Агрикол" през 2013 г. и "Токуда Банк" в началото на 2014 г.

Сред останалите компании, свързани с бизнесмена са "Бук Тетевен" АД за производство и преработка на дървен материал, "Хармония ТМ" АД за производство на врати и дървени рамки, "Арте Италиана", вносител на мебели от Италия, "Екобалкан" ООД, произвеждащи мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти, ЛКС ООД за авиокетъринг и др.


Среща на Румен Петков с Братя Галеви

След 2000-та година името на Алексей Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008-а става ясно, че той е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви - Пламен Галев и Ангел Христов, които са обвиняеми за рекет. Те са осъдени през 2012 г., но изчезват след произнасяне на присъдите. В началото на юни стана известно, че Ангел Христов се е прибрал тайно в България, където е починал внезапно.

Около срещата на Румен Петков с братя Галеви избухва скандал. По време на изслушване в парламента Петков казва по повод на Алексей Петров, че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие". Резултатът е оставка на Румен Петков като вътрешен министър, а Алексей Петров е назначен официално за съветник в ДАНС.

Лоялен гражданин

През 2009-а избухва скандал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от Алексей Петров, който го е направил като "лоялен гражданин". Папката дава повод на Борисов да напада предшественика си на поста Сергей Станишев.
"Лоялният гражданин" е задържан година по-късно при акция на МВР с името "Октопод".

Кандидатира се за президент

През 2011 г. Алексей Петров се кандидатира за президент. Изборите печели Росен Плевнелиев - номиниран от ГЕРБ, след балотаж. Петров - издигнат от инициативен комитет, взима малко под 1% от гласовете на първия тур.

В последните години Алексей Петров официално се занимава с научна дейност. Той е доцент и преподавател в Пловдивския университет и УНСС.

В годините медийни публикации са го свързвали с бившия главен прокурор Никола Филчев. Двамата бяха съседи на софийската улица "Арарат", затворена за достъп на граждани.

Алексей Петров беше изпълнителен директор на Съюз за стопанска инициатива, един от основателите на застрахователната компания "Лев инс" през 90-те години на ХХ в. и сочен за неин реален собственик.

Арестуван в операция "Октопод"

Той беше арестуван в първия мандат на ГЕРБ в шумната операция "Октопод", но делото приключи с оправдателни присъди. Преди седмици Борисов нарече в телевизионно интервю Петров "най-добрата барета, която познава".

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото „Октопод“.

С името на Петров беше свързана и законодателен проблем от миналия парламент. Тогава ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход" активно се противопоставяха на внесените от служебния кабинет промени в Кодекса за застраховането, свързани с плащането на щети при пътни инциденти в чужбина с регистрирани в България автомобили. Депутати бяха внесли дори поправки, които повтаряха дословно текстовете, предложени от шумно противопоставящата се на измененията работодателска организация ССИ. Това даде основание на привържениците на измененията да заговорят за "коалиция Алексей Петров".

Гешев да се оттегли незабавно

На 9 май 2023 година Алексей Петров даде пространно интервю пред БНР в разгара на скандала с Гешев и покушението срещу него, като обяви, че "императивно Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването. Това разследване ще продължи много дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо".

"Това оттегляне ми се струва, че би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически. В тази ситуация държавата е длъжна да му помогне - да му намери друга подходяща работа", добави той

Според него случилото се е терористичен акт и е без значение кой ще се окаже субектът и коя версия ще се окаже вярната:

"Няма значение каква е мощността на взрива и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. Посегателството върху него е с политически мотиви. Няма значение коя версия е. При тероризма - не се цели и не се измерва поражението му с разрушения, а с психологическо въздействие".

"Злонамерени хора често се опитват да ме въвличат в неща, в които не участвам. Така мога да отговоря, когато съм лишен от трибуна или да се обърна към съда. В случая има нещо подобно. От това, което сте прочели на моята страница във Фейсбук, сте разбрали, че д-р Ципис има друга експертиза - той е мой колега и партньор в университета. Разработваме с него магистърска програма, свързана с политически науки и сигурност. Аз нямам връзка с митичния израелски експерт, който се свързва със случая с главния прокурор, нито съм го канил, нито пък познавам Ясен Тодоров, който го е завел, и още по-малко главния прокурор".

Той призова да се преустановят всички внушения, твърдения и намеци по негов адрес във връзка с този случай.

Алексей Петров заяви, че разговаря с Бойко Борисов много рядко по въпроси, с които се занимава в момента - свързани с различни иновации в областта на киберсигурността.

Разговорът за "Октопод"-а все още не се е състоял, категоричен бе той.

Алексей Петров заяви, че е приключил с партийната политика. Затова пък контролираше огромна бизнес-империя.
 
Драмата със "Зелената карта"

През юни тази година Алексей Петров в качественото си на изпълнителен директор на Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) внесе сигнал в прокуратурата срещу служебния финансов министър Росица Велкова заради проблема на България със системата "Зелена карта" в автомобилното застраховане.

Причината за сигнала е, че бизнес организацията няма доверие на Велкова поради внесени от нея поправки в Кодекса за застраховането. Поправките срещнаха съпротива от Съюза за стопанска инициатива, защото изискват безусловно плащане на исканията за обезщетение при инцидент в чужбина.

 

Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар