Зима

Зима
Пролет

18 септември 2023 г.

Димитър Ганев: Няма да видим вълна на промяна в местната власт

"Ако подкрепата за кабинета падне критично, ротацията може да се случи и по-рано от март."

 

 

"Няма да видим вълна на промяна в местната власт."

Тази прогноза направи в интервю за БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

"Няма партия на хоризонта, която да е на вълната на надеждите и очакванията на хората, която да успее да направи голяма промяна в местната власт. Картата няма да бъде коренно променена. Не мисля, че вече може да се говори за някакви крепости. Има кметове, които седят много силно по места, оформили своя крепост с марката "ГЕРБ", като Бургас, Враца, Стара Загора и пр. Със сигурност ще има някъде пробив."

Според Ганев на последните парламентарни избори преднината на ПП-ДБ в София е била "трудно преодолима дистанция, но в последните няколко месеца те са в ерозия на обществената подкрепа и много зависи от кандидата на ГЕРБ, защото при кандидата на ПП-ДБ има вътрешно напрежение".

"Много важен е въпросът кои са електоратите, които няма да са представени на балотажа и които ще трябва да избират между други опции", подчерта Ганев. 

Според него кандидатите на БСП и "Възраждане" - Ваня Григорова и Деян Николов, ще са имената с най-голяма подкрепа, които ще останат извън балотажа и това как ще гласуват техните избиратели на балотажа "ще реши изборите в София".

"Близо 70% е отрицателната оценка за работата на кабинета. Борисов се позиционира тактически и не иска да се ангажира с този състав на кабинета, защото си дава сметка за неговата непопулярност", коментира Димитър Ганев. По думите му лидерът на ГЕРБ не иска да обира негативите от действията на правителството и то в контекста на приближаващите местни избори.

"И тази дистанция изглежда политически здравословна за Борисов и ГЕРБ.

Ако правителството продължи тази линия и падне на критични нива на подкрепа, то след местните избори може да се мисли за по-бърза ротация от тази, която имаме планирана за март", подчерта Димитър Ганев. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар