Лято

Лято

14 септември 2023 г.

Предизборни страсти в Словакия: Роберт Фицо пое ангажимент да спре доставките на оръжия за Киев

"Войната в Украйна започна през 2014 г., когато украинските фашисти убиха цивилни от руска народност." 

 

Парламентарните избори в Словакия в края на септември може да доведат до промяна на политиката на Братислава по отношение на Украйна, се казва в аналитичен материал на агенция Франс прес, съобщава БТА. 

Социологическите проучвания сочат победа за формацията "Посока - социална демокрация" на бившия премиер Роберт Фицо, когото Франс прес окачествява като популист, отнасящ се благосклонно към Кремъл.

Досега прозападното правителство на Братислава оказва сериозна подкрепа на Украйна в борбата с руските сили. Словакия, с население от 5,4 милиона души, беше първата страна от НАТО, която достави бойни самолети на Киев - става дума за съветски изтребители МиГ-29.

Въпреки това социологическите проучвания показват, че предсрочните избори на 30 септември ще бъдат спечелени от "Посока - социална демокрация" на Роберт Фицо, който не се колебае да прави изявления, които са в синхрон с официалната реторика на Кремъл.

"Войната в Украйна започна през 2014 г., когато украинските фашисти убиха цивилни от руска народност", каза Фицо във видеозапис, в който повтаря твърденията на Русия.

Фицо, който пое ангажимент да спре незабавно всички доставки на военна помощ на Украйна, е против кандидатурата на Киев за присъединяване към НАТО и критикуват санкциите на ЕС по отношение на Русия.

Според анализатори, цитирани от Франс прес, външнополитическата ориентация на Словакия може да се промени, ако "Посока - социална демокрация" успее да състави правителство. Ако това се случи, то Словакия може да се сближи с Унгария, чийто премиер Виктор Орбан е най-благосклонният по отношение на Кремъл ръководител в рамките на НАТО.

Ако Фицо стане премиер, това ще е неговото голямо завръщане на политическата сцена. Той беше премиер в периода от 2012 до 2018 г., като бе принуден да се оттегли от властта след антиправителствени протести, които избухнаха след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Журналистът разследваше съмнителни връзки на бизнесмени с политици и с висши чиновници.

Парламентарните избори през 2020 г. бяха спечелени от опозицията и на власт дойде правителство, посветило се на борбата с корупцията, което демонстрира неизменна солидарност с Украйна.

Спорове вътре в коалиционното правителство обаче доведоха до падането му миналата година и до насрочването на предсрочни избори. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар