Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2023 г.

Десет грешки, които повечето хора допускат на работното място

Дали си струва да си изгубите работното място, заради неуместно поведение, дребни измами и заплитане на ненужни интриги?



Отговорът е съвсем прост и ни отвежда именно към тези неща, които биха ни гарантирали сигурно уволнение. Разберете кои са най-неприемливите действия, които ще ни отведат до ежедневни пререкания с ръководството, колегите и ще натрупат черни точки в CV-то ни. Ще ви изброим няколко неща, които и най-стабилният и търпелив шеф не би издържал и директно би ви посочил вратата.

1. Постоянно оплакващите се работници

Сами разбирате колко досадно е това поведение за вашия пряк началник, особено когато неговият подчинен постоянно недоволства относно работната среда, стойността на месечното възнаграждение, прекалено трудните задачи, които му възлагат и липсата на премии. Всички тези неща не говорят добре за възпитанието и характера ви. Замислете се, че щом веднъж сте се съгласили да се занимавате с дадена дейност, е изключително нелепо във всяка свободна минута да намирате някаква причина за недоволство и да натоварвате околните със своето мрънкане.

2. Кражби 

Никой, ама никой началник не би търпял подобно поведение от работниците си. Това не само, че е неприемливо, но и говори много лоша за вашата лична характеристика. Ако не искате да бъдете възприеман като човек, от когото всички трябва да се пазят и да очакват непрекъснато някакви липси – просто не допускайте някакви дребни измами да завладяват мислите ви, защото това е най-сигурният начин да ви покажат изхода и да останете без работа.

Независимо дали става въпрос за дребни материали от офиса или вещи, които смятате, че фирмата е длъжна да ви осигурява - не присвоявайте никога вещи, които не са ви били дадени или не ви се полагат по право, защото по този начин ще ви излезе грозно име пред хората, а и рискувате след това трудно да си намерите нова работа.

3. Търсите по-бърз и лесен начин да отметнете задълженията си

С времето започва да си личи кой от работниците е отдаден на своята работа и кой се стреми да извършва задачите си през пръсти. Обикновено хората, които предпочитат по-лесния и бърз начин, не успяват да свършат задълженията си, както се изисква от тях, затова и тази работа се казва ''през пръсти''. Замислете се колко изнервящо е за вашите шефове и дори за колегите ви да ходят след вас и да поправят грешките ви.

4. Лесно избухвате 

Никой не обича конфликтни и агресивни личности, особено когато се налага да прекарва време с тях в затворен офис или друга сграда, повече от осем часа дневно. Това не само, че убива желанието за работа на останалите, но и ги напряга допълнително. Затова е най-добре човек да може да запазва самообладание, независимо през какъв труден етап от живота си преминава, никога не бива да се опитва да разрешава проблемите си, чрез скандали, викове и напрежение.

5. Отлагате във времето 

Може би сте попадали на хора, които постоянно отлагат своите задачи във времето, защото в момента не се чувстват подготвени психически, настроени или просто ги мързи. Никой не е готов да работи с подобен тип личности, защото те не само, че спъват работния процес, но и намаляват производството. Мързеливците си проличават и да си признаем, никой шеф не е готов да съдейства на хора, които нямат желание да приключат задълженията си в поставения им затова срок за изпълнение.
 

6. Тръгвате си по-рано от работа 

Ако това се случва рядко и имате основателна причина да си спестите части от работния ден, няма проблем. Но ако бягството от работните задължения се е превърнало в ежедневие, трябва да ви споделим, че съвсем скоро ще ви посочат вратата. Никой шеф не би търпял подобно поведение, а и рискувате да бъдете намразени от колегите си, тъй като недовършените ваши задачи ще паднат на техен гръб, което не е никак спортсменско и достойно.

7. Клюки и интриги 

И преди сме ви споделяли, колко дразнещо и грозно е да обсъждате своите колеги, началници и хора, с които делите един офис и прекарвате огромна част от времето си. Замислете се, че все пак не се намирате в турска сапунка, в която ежедневно трябва да бъдете информирани за личния живот на всички участници в работния процес, след което да анализирате, злословите и споделяте личните си размишления пред другите. Не само, че не трябва да се вълнувате от интимния живот на колегите си, но и това наистина не ви влиза в работата. Колкото по-бързо го осъзнаете, толкова повече бъдещи проблеми бихте си спестили.

8. Лъжете 

Може би сте чували историята за ''лъжливото овчарче'', което постоянно разкрасява истината със свои собствени измислици, но когато идва моментът, в който се чувства застрашен и решава да каже пълната истина, вече никой около него не може да повярва на думите му. Тази история важи и в наши дни, защото никой началник или колега не би искал да го свързват по някакъв начин с хроничен лъжец, който не спира да говори неща, които нямат общо с реалността и никога не са се случвали.

9. Без желание за развитие и научаване на нови техники 

Никой от вашето ръководство няма да бъде доволен от факта, че тъпчете на едно и също място и не искате да се включите в дадени семинари или проекти, имащи за цел да обогатят знанията ви и да ви научат на нови похвати, които да използвате в своята работа.

10. Сексуални намеци и недостойно поведение 

Никой не би търпял подобна личност, която през целия ден демонстрира сексуалните си нужди и по този начин притеснява колегите си. Подобно поведение е крайно недостойно на работната място и трябва да присъства някаква граница.

И тук важното е да научим едно много важно правило, което би ни гарантирало добър авторитет и личностно развитие, а то е свързано с това, че - никога не трябва да смесваме личния с професионалния живот, както и да се държим непочтено, собственически и недостойно спрямо другите, ако не искаме да създадем една мащабна тъмна буря над главата си!


Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар