Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2023 г.

Управлението като по "Кръстникът"

Заспахме с обещанията за светъл нов свят и евроатлантическо бъдеще, а се събудихме в разгара на филма "Кръстникът" 

 

Един криминален въпрос: как бихте нарекли организация в която съставните й части се изнудват, извиват си ръцете, заплашват се и в тъмното си пращат медийни килъри, за да се громят една друга? 

Това не е Сглобка, това е мафиотски клан. Няма как да го наречем коалиция, а разклонение на Коза Ностра.

Точно такава атмосфера в управлението ни разкри вчера Бойко Борисов. Той разказа как в петъка преди втория тур на изборите Кирил Петков му е звъннал и го е заплашил, че ако Васил Терзиев не стане кмет на София, правителството пада. Нека да ви обърна внимание - това не е политически разговор, това е форма на рекет. Най-интересното е, че големият мъжага (това е митологията на ГЕРБ) Бойко Борисов веднага се поддава на шантажа и буквално за няколко часа смени своята позиция. Призова да се гласува за Терзиев. Всичко в името на властта. Всичко в името на оцеляването на перверзното ГМО, което е хванало в своите пипала цяла България.

Това, за което Борисов се ожали, всъщност е изключително разгромяващо за цялото управление. Имаме правителство, което опасно много прилича на мутренска застрахователна организация. Конфликт на криминални кланове, които под натиск отвън са принудени заедно да си поделят властта.

Заспахме с обещанията за светъл нов свят и евроатлантическо бъдеще, а се събудихме в разгара на филма "Кръстникът". Там, където Майкъл Корлеоне и конкурентът му Барзини са постигнали хладен мир, но постоянно дрънкат с оръжия и само чакат удобен миг, за да възпламенят поредната мафиотска война.

На фона на този политически рекет и мафиотски отношения е крайно време да спрем да се заблуждаваме - реформи няма да има, промени няма да има, единственото, което работи в тази Сглобка е пералнята за миналото. Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Асен Василев - това е един и същи човек, неразличими един от друг политически шарлатани, които не могат да управляват заедно, но и не искат да платят разтърсващата цена на новите избори.

След като преди местните избори са си крещели по телефона, няма да се учудя, ако преди Ротацията започнат и да се гърмят. А пък, ако криво-ляво докретаме до европейските избори, може би ще видим как двете партии ще "излязат на дюшеци" (изразът е на великия Марио Пузо) и ще се разхвърчи пух и перушина. 

Когато те управлява мафията, винаги е така...

 

Александър Симов, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар