Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2023 г.

Десет причини да спрем да се самообвиняваме за всичко

Хората, които прибягват до самообвинение, имат силно чувство за справедливост, което обаче не винаги е нещо положително за нас, особено когато търсим грешката в себе си 

 

Умният човек знае, че животът е кръговрат от събития и както към нас връхлитат с пълна сила бедите, така и след тях идва равновесието с приятна новина, носеща наслада за сърцето ни. 

В днешно време все по-често хората забравят за това равновесие и когато допуснат някаква грешка или просто се чувстват недооценени, изпадат в огромни депресии, вместо да продължат напред, заедно с цялата мъдрост и уроци, които са успели да натрупат до този момент.

Обикновено хората, които прибягват до самообвинение, имат силно чувство за справедливост, което обаче не винаги е нещо положително за нас, особено когато все по-често търсим грешката в себе си и вместо да си вземем нужните уроци - продължаваме да се вглъбяваме в грешките си.

Ще ви разкрием десетте причини за да спрете с това губене на време, както и да промените начина си на живот, като отворите много нови възможности пред себе си.

1. Провалът винаги носи поука, а когато човек е достатъчно смел да го приеме и да опита - пак съдбата ще му изпрати и победата!

2. Самообвинението и самокритичността съсипват психиката ни, а когато човек иска да живее нормално, трябва да спре да търси постоянно грешките в себе си, да промени посоката на своята мисъл и да осъзнае, че не винаги можем да изживяваме само победи, загубите идват за да ни отворят очите за много неща, които трябва да променим в себе си!

3. Животът е достатъчно кратък, че да го губим в излишни самокритики и обвинения, носещи към нас огромна емоционална празнота и обида към самия живот! Много по-добре се живее, когато човек открие и анулира навреме грешките си, вместо да се вкопчва в тях и да губи своето ценно време на земята!

4. Винаги в живота ви ще се намерят критикари, лешояди и хора, които искат да видят как страдате. Обикновено всички те ще използват грешната ви преценка и липсата ви на самочувствие за да ви унищожат! Ако не искате да ставате жертва на подобни зверове, се постарайте винаги да вярвате в собствената си сила и никога да не се отказвате от целите си, колкото и време и усилия да ви струват те. Никога не попадайте в капана на думата ''ако'' или ''трябваше''!

5. Колкото повече е живял един човек, толкова по-бързо осъзнава, че капризите, огорчението, тъмните мисли и самообвиненията действат разрушително върху цялото ни същество и ако искаме да оцелеем в свят, наподобяващ голяма джунгла, трябва да бъдем силни емоционално, стабилни и неподатливи на тъмни емоции!

6. Постоянните самообвинения запушват пътя към истината и промяната, затова спрете да навлизате в тази задънена улица и насочете мислите си към това, което бихте могли да промените, за да можете да поправите грешките си и да живеете в пълен мир със себе си!

7. Всеки човек по света прави някакви грешки и навлиза в не късметлийски серии, което от своя страна не означава, че трябва да се затвори вкъщи и да спре да живее, напротив това е сигнал че съдбата му дава храна за размисъл, която на по-късен етап ще се трансформира в мъдри съвети, които ще го измъкват от трудностите и ще му помогнат да се докосне до щастието!

8. Човек има всичко, когато има здраве. Всичко останало са бели кахъри. Там където има грешка, съществува и прошка, но едно е сигурно, че ако не можем да оценяваме нашите качества и достойнства, ние постоянно ще живеем в затвора на собствените си предразсъдъци!

9. Това, което имаме възможност да променим към по-добро - трябва да го направим, но там където нямаме силата да променяме събитията - не трябва да се бъркаме, нито пък да си слагаме душевни товари, които да мъкнем години напред! Щастието е в нас, достатъчно е само да го отрием и да спрем да се вкопчваме в минали преживявания или житейски несгоди, които имат силата да изпепелят душата ни!

10. Не можем да променим света, но светът би могъл да промени нас и ако искаме да живеем щастливо, трябва да разполагаме със здрав разум, чисти мисли и любов към себе си и околните, единствено тогава ще забележим в каква прекрасна посока е успял да ни промени светът!


Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар