Зима

Зима
Пролет

13 ноември 2023 г.

Системата пуска убийците да се разхождат на свобода сред нас и да убиват отново

Пристрастяването към това да се пускат на свобода рецидивисти е тежка перверзия на основния разум 

 

Убиецът на Ферарио Спасов е пуснат на свобода. Срещу подписка. Дори все още си има книжка. 

Около седмица преди това съучастникът в жестокото убийство на Евгения, която беше удушена и натикана в куфар, също е пуснат на свобода. В неговия случай - въпреки доживотна присъда от съда.

Вече съдът пуска убийците на свобода толкова бързо, че нямаме време да се ядосаме, преди да има нова липса на правосъдие, за която да се ядосваме. Тръгнеш да протестираш против освобождаването на един убиец, те пуснат друг. Понякога общественият гняв получава резултат, но той е под формата на намеса я на главен прокурор, я на премиер, конкретният случай се решава и после системата продължава да пуска убийци.

Нека видим само за последната година - Георги Георгиев, нарязал Дебора с макетно ножче, пуснат на свобода преди протестите. Пиян и дрогиран шофьор убива 14-годишно момче в Бузовград. Той не направил опит да намали или да спре и после избягал. Пуснат на свобода под гаранция 3000 лева. Адриан, който уби двамата младежи Ани и Явор на столичен булевард, също е на свобода вече.

Чавдар Бояджиев, убиецът от Лозен, е най-добрия пример. Той убива приятелката си, разследват го за убийство, но го пускат на свобода, докато върви разследването. Докато е пуснат на свобода, извършва ново убийство, този път - двойно.

Това са случаите, за които знаем. А колко хиляди убийци и рецидивисти са на свобода, без да знаем? Знаем само, че такива има, и то не малко, защото сред тях живее на свобода човек, който напада произволно хората и е убил майка си. Знаем, че редовно, когато има престъпление на някой от малцинството, се оказва, че той е я осъден убиец, я рецидивист, без никакво обяснение защо е на свобода да повтори деянието. При случая в Прилеп убиецът също беше осъждан. Фрапантното е, че присъдите му са от 2020 година, а случаят се разиграва едва няколко години след това. Пред съда той се оправда, че е предприел саморазправата, защото не вярва в правосъдието. Тук поне с него мога да се съглася - ако си от малцинствата, как да вярваш в правосъдието, като сам виждаш, че можеш да правиш каквото си искаш и да си на свобода.

Всъщност пристрастяването към това да се пускат на свобода рецидивисти е тежка перверзия на основния разум. Естествено, че ако пуснеш на свобода убиец или нарушител на закона, той просто ще го направи пак. Петър Тодоров, който уби дете на пешеходна пътека, като е шофирал пиян, е имал 5 предишни нарушения. Всеки убиец, който хванем и пуснем, е имал предишни нарушения. Всеки път, като чуем за някой случай на убийство или тежка катастрофа за броени дни по медиите и социалните мрежи изскача как извършителят има дълга история на престъпления или нарушаване на обществения ред, без да е наказан. Всичките са криминално проявени многократно, преди да извършат поредното убийство. Прокурорският син от Перник също беше престъпник, Семерджиев от София също. И те - на свобода, след като извършили тежко престъпление. Мислите ли, че убиецът на Ферарио Спасов няма също да се окаже със списък от 20-25 предишни нарушения?

То е ясно, че в либералната демокрация от западен тип няма да имаме смъртно наказание, но ние нямаме никакво наказание. Напротив, по този начин се поощряват престъпниците. Вършиш престъплението, малко медийно внимание, случаят отшумява и си продължаваш живота. То дори да избягаш, кой ще те търси? Та нали от време на време излиза, че някой издирван в цял свят мафиот си живее в България, без да са се усетили властите.

Резултатът е ясен - разхождат се сред нас на свобода всякакви убийци, рецидивисти и всякакви престъпници. Доказали се като такива, вече прекрачили обществените правила и с напълно ясното съзнание, че няма наказание, ако нарушат закона, дори с убийство.

Ще кажа, че не съм юрист. И ще има юристи, които със сигурност ще съобщят, че така работи правосъдието, на базата законите и решенията и не знам си какво. Но, правосъдието работи в услуга на народа, а не обратното. То е безпристрастно и спазва закона, защото е решено, че така е най-полезно за обществото. Ако очевидно правосъдието убива хора и вкарва убийци и рецидивисти свободни и изпрани в обществото, значи то просто не работи. Това не е правен въпрос, а основен обществен такъв. И политически въпрос е - докато се лигавят със съдебна реформа в прокуратурата, законите са устроени по такъв начин, че адвокатите на убийците веднага искат да ги освободят и имат законова основа за това. 

Крайно време е да се изискват законови промени, да може убийците да остават в затвора, когато са признати за виновни. А извършителите да бъдат арестувани и подвеждани под отговорност, не просто привиквани тук-таме.

Ферарио Спасов


Виктор Блъсков, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар