Лято

Лято
Лято

17 ноември 2023 г.

Среден пръст за футбола ни

Шайката на Боби и ко окървави центъра на София! Вече не е въпрос дали ще подадат оставка, а кога! 

 

На 7 октомври 1995 година България се затрудняваше в европейска квалификация срещу Албания. Феновете ни бяха свикнали да побеждаваме Германия, Франция, Аржентина, а този мач вървеше 0:0. 

Чуха се освирквания от препълнения "Васил Левски" в началото на второто полувреме. И логичното се случи - вкарахме гол, после още два! Първото попадение беше на Емил Костадинов, който се "отблагодари" за подкрепата, размахвайки два средни пръста към трибуните.

Малко повече от 28 години по-късно пръстът на Емо отново се вдигна на "Васил Левски". На трибуните фенове нямаше, а героят от "Парк де Пренс", вече вицепрезидент на БФС, наглееше пред чакащите го журналисти. От годините си на терена Костадинов е известен, че трудно му върви приказката и това не е престъпление.

Но е истинско престъпление днешното поведение на четвъртите в света, които управляват футбола. Йордан Лечков, който има дар слово, не спира да бълва глупости и лъжи. А първият Борислав Михайлов, минаващ за един от най-интелигентните футболисти в миналото, се е скрил като... мишка. Извинявай за сравнението, Гранде!

На всички им е ясно кой е виновен за този позорен за България ден. Сигурно много са се гордеели, когато са измислили как с преместването на мача с Унгария в Пловдив и затварянето на трибуните, са си осигурили спокойни коледни празници. Хората от полицията много ясно казаха, че фенове се пазят по-лесно на трибуните, отколкото из тъмните улички, пълни с павета. Знаем как Михайлов обясняваше, че е много по-голям дори от Бойко Борисов, когато беше член на изпълкома на УЕФА и че ние, медиите, не разбираме величието му. Е, със сигурност успя да убеди евроцентралата да каже, че двубоят е взривоопасен. Чудно защо не се затварят стадионите на истински кръвни врагове като Сърбия и Албания или Сърбия и Хърватия. Или на дербита между отколешни съперници като Германия и Англия.

Знаем, Боби, Емо и Данчо, че вие показахте среден пръст на футбола! На България! Вие заслужавате да останете без поданство! Заслужавате да понесете с най-голямата тежест на закона всичко, което се случи по софийските улици. Вие сте преките отговорници за този протест.

На всички им е ясно, че футболните ултраси живеят за подобни битки. Повечето от тях многократно са лежали по арестите за хвърлени павета по полицаи, за бомбички и боксове. За ултрасите подобни нощи са урожай, ще качват в интернет клипове, ще се хвалят пред чуждестранните си "колеги".

Уникално е, че вие успяхте да обедините толкова силно мразещите се крайни фенове на ЦСКА и "Левски", които си помагаха един срещу друг в тази война. А тя не беше срещу полицията, срещу националите, срещу Илиан Илиев. Вие, четвърти в света от БФС, трябваше да сте на барикадата и да усещате народната любов, без да ви пазят.

Полицаите също са хора с емоции, които биха "ударили по една палка" в задните части на шефовете в БФС. Двама униформени влязоха в един бар край "Орлов мост". Явно симпатизанти на футбола и се гневяха, че нямат право да са от страната на протестиращите.

Шайката на Боби и ко окървави центъра на София! Показа един голям среден пръст на футбола ни! Вече не е въпрос дали ще подадат оставка, а кога!


Боян Бойчев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар