Зима

Зима
Пролет

29 декември 2023 г.

АвтоВАЗ ще пусне 12 нови модела до 2030 година

През следващата година в производството на автомобилния гигант ще бъдат инвестирани около 40 милиарда рубли 

 

АвтоВАЗ ще представи 12 нови модела до 2030 г. 

Този брой нови продукти е посочен в стратегията за развитие на компанията, одобрена от борда на директорите. През следващите 6 години се планира да се произвеждат автомобили в различни сегменти, както и да се развиват партньорски проекти.

Настоящата 2023 г. се превърна в една от най-трудните в историята на компанията, призна ръководството, но също така беше белязана от максималния обем на производство през последното десетилетие: рекордните 374 хиляди автомобила Lada слязоха от поточната линия.

"През следващата година АвтоВАЗ планира значително да увеличи темпа на производство на автомобили - до половин милион единици. Обемът на инвестициите ще надхвърли 40 милиарда рубли", каза Денис Мантуров, ръководител на Министерството на промишлеността и търговията и председател на борда на директорите на АвтоВАЗ. Приблизително същата сума е инвестирана през 2023 г.

Що се отнася до новите продукти, засега са известни само най-близките. До 2026 г. АвтоВАЗ ще произвежда по един нов модел годишно. Първият, който ще излезе на производствената линия, ще бъде Lada Aura, удължена версия на Vesta NG, година по-късно ще се появи бюджетната Lada Iskra, която впоследствие ще замени Granta, а през 2026 г. в Толиати обещават да представят кросоувър на платформата Lada Vesta.

Тази пролет АвтоВАЗ започна производството на обновената Vesta, а през декември пусна пилотна партида от електрическия e-Largus. Освен това са внесени повече от 1,2 хиляди критични материали и компоненти, които преди това са били доставени от чужбина, отбелязва уебсайтът на Lada.

Според вътрешни лица до края на годината АвтоВАЗ успя да настрои производството на още един модел - Chery Tiggo. Сглобява се в завод в Санкт Петербург от китайски автомобилни компоненти. През същото лято започна сглобяването на Lada X-Cross 5, която всъщност е FAW Bestune T77 с друго лого, но съдбата на този проект в бъдеще не е известна.


 Auto.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар